eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Betegek ezreit veszélyezteti a drága gyógyszerek kivonása

A magas költségek miatt több, a demencia kezelésére szolgáló gyógyszert kivonnak a forgalomból Nagy-Britanniában. Az orvosok felháborodtak a döntésen, és azt hangsúlyozzák, hogy betegek ezreinek van szüksége ezekre a készítményekre.

Több, a demencia kezelésére szolgáló gyógyszert vont vissza egy angol kormányzati intézet. A döntés mögött nem titkoltan a magas költségek állnak.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint ugyanis a demencia körébe tartozó betegségek 17 milliárd fontos (6300 milliárd forintos) költséget okoznak évente Nagy-Britanniában.

Az orvostársadalom felháborodottan reagált a hírre. David Wilkinson profeszor, a southamptoni kórház szakorvosa szerint a döntés bírósági felülvizsgálatára lenne szükség, míg az Alzheimer-kór társaság kutatási igazgatója azt emelte ki, hogy húsz évbe telt ezeket a gyógyszereket kifejleszteni, de most kevesebb mint húsz hónap alatt emberek ezreitől vehetik el ezeket a fontos készítményeket.

"Azt kellene mondanunk a betegeknek, hogy előbb rosszabbodjon az állapotuk, mert csak akkor tudjuk ellátni őket" - reagált egy másik pszichiáter, Susan Benbow.

Az idősek körében gyakori demenciának legalább száz különböző típusa létezik, és ezek nagy része nehezen kezelhető.

A betegség olyan egyre fokozódó memóriazavart jelent, amelyhez a szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. A demencia-esetek legtöbbjének hátterében az Alzheimer-kór vagy az agyi keringés zavara áll.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 19:01
×
×
×
×