eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A német kancellár nemet mond a nacionalizmusra

A német kancellár különleges kihívásnak tekinti az Európai Unió soros elnökségét, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt 24 órában két alkalommal is beszédben foglalkozott az unió legfontosabb feladataival, és szorgalmazta az európai egység megvalósítását.

Berlinben a kancellár a törvényhozás mai ülésén körvonalazta az Európai Unió jövő hétre tervezett brüsszeli csúcsértekezletén szereplő főbb témákat.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy gazdaságilag erős és nemzetközileg versenyképes Európát kell megvalósítani, amely egyúttal szociális téren is példát mutathat a világnak.

A kancellár támogatásáról biztosította az EU bizottságának a bürokrácia leküzdésére hirdetett programját.

Fontos kérdés a klímaváltozás

A képviselők előtt mondott beszédében kifejtette, hogy a környezetvédelmi erőfeszítések fokozása, és a biztonságos energiaellátás szavatolása nélkül az EU
aligha tud fejlődni.

Merkel aggodalommal szólt a klímaváltozásról, amely beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem teszünk sürgős lépéseket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.
Nagy szükség lenne az alkotmányra

A kancellár csütörtökön is kitért az uniós alkotmány elfogadásának égető voltára, és jelezte, hogy az EU soros elnökeként mindent elkövet az alkotmányozási folyamat fellendítésére. Ezt a téma fontos helyen szerepelt az Adenauer Alapítvány tegnap esti ünnepi ülésén elhangzott felszólalásában is.

Angela Merkel az Európai Unió fennállásának 50. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen leszögezte, hogy alkotmány nélkül aligha maradhat cselekvőképes a szervezet, ezért egyik legfontosabb célkitűzéseként említette az EU működésére kidolgozott alaptörvény mielőbbi jogerőre segítését.

Nem a nacionalizmusra

A kancellár sürgette az európai egység további erősítését, egyben pedig szembe szállt minden nacionalista törekvéssel.

A kereszténypártokhoz közelálló Adenauer Alapítvány megemlékezésén beszédet mondott az EU bizottságának elnöke, José Manuel Barroso is, aki szintén versenyképes, nyitott és szociális téren humánus Európa mellett tette le a garast.

Barroso is elvetette a nacionalizmust, a fundamentalizmust és az elszigetelődést.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×