eur:
393.24
usd:
354.41
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Életfogytiglani börtönt kaptak az agg tömeggyilkosok

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a náci német Waffen SS tíz egykori tagját az észak-olaszországi La Spezia katonai bírósága. Az olasz katonai ügyészség ítélete szerint a 81 és 88 év közötti vádlottak 1944-ben részt vettek Marzabotto község lakosságának lemészárlásában és a falu lerombolásában.

A bíróság a 17 vádlott közül hetet felmentett. A tíz életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfit százmillió euró kártérítés megfizetésére is kötelezte. A vádlottak nem voltak jelen a tárgyaláson, a bíróság információi szerint mindannyian Németországban élnek.

Három települést irtottak ki

A visszavonuló német csapatok egy terrorkülönítménye, Walter Reder SS-őrnagy vezetésével 1944. szeptember 29-én meggyilkolta a Bologna közelében lévő, közép-olaszországi Marzabotto 955 lakosát, majd két szomszédos település lakosait is lemészárolták. Összesen 1836 embert öltek meg, köztük mintegy háromszáz nőt, mintegy negyven, kétévesnél fiatalabb gyermeket és öt papot.

A II. világháború legnagyobb olaszországi tömegmészárlásának ügyében az SS 16. hadosztályának huszonkét volt katonája és tisztje ellen indítottak eljárást, de közülük négy, így az 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Walter Reder időközben meghalt.

2002 áprilisában Johannes Rau akkori német köztársasági elnök Marzabottóban bocsánatot kért a helyi lakosságtól, a túlélőktől és a hozzátartozóktól a németek második világháborús vérengzése miatt.

Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 17:15
×
×
×
×