eur:
392.43
usd:
353.99
bux:
72289.65
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Szélsőbaloldali csoport vállalta az athéni merényletet

Egy szélsőbaloldali csoport vállalta magára az athéni amerikai nagykövetség ellen elkövetett támadást.

Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter az amerikai képviselet épülete előtt bejelentette: névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják.

A csoportot a November 17 terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik.

Az EA először 2003-ban hallatott magáról egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk.

Tavaly májusban pokolgépet robbantottak Jeórjiosz Vulgarakisz kulturális miniszter, korábbi közrendészeti miniszter háza előtt. Közleményükben akkor azt állították, hogy "ki akarták végezni" a politikust.

Charles Reis amerikai nagykövet közölte: nem kaptak előzetes figyelmeztetést a támadásról.

Ugyancsak a helyszínre sietett Dora Bakojannisz görög külügyminiszter, aki szolidaritásáról biztosította a nagykövetet.

Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért "nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország, és romlott nemzetközi megítélése is"

Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg - tette hozzá a külügyminiszter.

Az athéni rendőrség szóvivője közölte: feltehetően "szakértő" hajtotta végre a rakétatámadást és szinte bizonyosra vehető, hogy a robbanófejet egy gépkocsiból lőtték ki.

Az Alfa görög magántelevízió arról számolt be, hogy a nagykövetség épületének homlokzatán egy körülbelül tízszer harminc centiméteres lyuk látható.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a nagykövetségen senki nem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Elnökválasztás és a piacok , avagy melyik jelölt a jobb a tőzsdéknek? - díjmentes, interaktív online előadás

Elnökválasztás és a piacok , avagy melyik jelölt a jobb a tőzsdéknek? - díjmentes, interaktív online előadás

Az elnökválasztások közeledtével a piacok figyelme egyre inkább a lehetséges kimenetelekre és azok gazdasági hatásaira összpontosul. A befektetők számára kritikus kérdés, hogy melyik jelölt gazdaságpolitikája ígéri a stabilabb és növekedésorientált környezetet a tőzsdék számára. Az online előadás célja, hogy átfogó képet nyújtson arról, hogyan befolyásolhatják a politikai döntések a piacokat, és milyen tényezők határozzák meg a befektetők bizalmát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×