eur:
392.73
usd:
354
bux:
72274.85
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Merkel is reklamál az oroszoknál

A szállítási szerződések betartására és az ezzel kapcsolatos jogbiztonságra figyelmeztette Oroszországot Angela Merkel német kancellár kedden.

A Moszkva és Minszk közötti vita következményeként az orosz kőolajszállítások szüneteltetése Németországot is sújtja: az ország az olajszükséglete csaknem 40 százalékát orosz forrásból fedezi, és ennek tekintélyes része a Barátság-kőolajvezetéken érkezik.

Ez indította Merkel kancellárt arra, hogy televíziós nyilatkozatában rendkívül határozott hangon sürgesse Moszkvát szerződéses kötelezettségeinek betartására. Hasonló felhívást intézett a kancellár Fehéroroszországhoz is, hangoztatva, hogy mindez a tranzitországokra is vonatkozik.

Angela Merkel utalt arra, hogy a kérdést szóba kívánja hozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett, moszkvai találkozóján, január vége felé. Hangsúlyozta egyúttal: az Európai Unió soros elnökeként - a történtek nyomán - még határozottabban törekszik majd arra, hogy az unió az energiaszállítások vonatkozásában együttműködési megállapodást kössön Moszkvával.

A német kancellár egyszersmind megerősítette: az orosz olajszállítások szüneteltetése miatt Németország energiaellátása nem került veszélybe. Ám hangsúlyozta: a blokád egyértelműen bizonyítja, hogy Németország nem függhet egyoldalúan egy energiaszállítótól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

KT-elnök: az infláció hosszú árnyéka az államadósságnál is látszik

A gazdasági kihívásokkal küzdő magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság, amely évtizedek óta meghatározza az ország gazdaságpolitikáját. Az adósság GDP-hez viszonyított aránya évtizedek óta a 70% körül mozog, és a jövőben is kulcskérdés lesz, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni ezt a mutatót. A magyar Alaptörvényben az államadósság kívánatos szintje 50%-ban van meghatározva, de a gazdasági helyzet és a globális környezet nem kedvez a cél elérésének – mondta el Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×