eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Mit tett Európa 2001. szeptember 11. óta

Közös Terrorizmus Elleni Akcióterv - így hívják azt az uniós stratégiát, amelyet a közösség 2001. szeptember 11. után dolgozott ki a tagállamok terrorvédelmére. De hatékony-e a terv a Litvinyenko-ügy árnyékában?

A napokban hunyt el Nagy-Britanniában Alekszandr Litvinyenko volt KGB-s orosz kém. Halálát egy radioaktív anyag okozta, amely brit repülőgépeken került a szigetországba.

Mindez megkérdőjelezi az európai biztonsági programok hatékonyságát.

Az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai kutató szerint vannak ugyan hiányosságok, de az uniós akcióterv tartalmaz konkrétumokat.

Vincze Hajnalka elmondta: a 2001. szeptember 11-ei, Egyesült Államokat ért terrortámadás óta az Európai Unió is nagy figyelmet fordít a terrorcselekmények megelőzésére, a bűnüldözésre és a merényletek következményeinek kezelésére.

Az Európai Unió azonban furcsa képződmény, tagjainak kormányai ugyanis gyakran nemcsak egymással rivalizálnak, hanem országukban a saját ellenzékükkel is, és ezt a konfliktust is beviszik a közösségbe.

Az eltérő politikai nézetek miatt pedig sok program bukik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×