eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kórházba szállították a volt orosz kém sugárfertőzött olasz kapcsolatát

Kórházba szállították péntek este Mario Scaramellát, a polónium 210-es radioaktív izotóppal Londonban megölt dezertőr orosz exügynök, Alekszandr Litvinyenko olasz kapcsolatát, akinek szervezetében szintén kimutatták a sugárzó anyagot. Péntek este az új fejlemények áttekintésére tanácskozást tartott a brit kormány válsághelyzetekben összehívott testülete, a COBRA.

A homályos hátterű Scaramellát, aki együtt vacsorázott a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében Litvinyenkóval aznap, amikor megbetegedett, péntek este mentővel vitték be a londoni University College egyetem klinikájára. Ebben a kórházban halt meg múlt csütörtökön az egykori orosz titkosügynök.

Arra, hogy Scaramella is sugárfertőzött, pénteken délután derült fény. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) hivatalos közleményében csak az állt, hogy "egy további személy" szervezetében is "jelentős mennyiségű" polónium 210-es sugárzó izotópot mutattak ki, és az illető "közvetlen, igen szoros kapcsolatban volt" Litvinyenkóval. Az HPA nem nevezte meg Scaramellát, de nem is cáfolta azt az egyértelmű értesülést, hogy róla van szó.

A Mario Scaramellát péntek este kórházba szállító mentőn a "Surrey" felirat volt látható, ami valószínűsíti, hogy az olaszt a Londontól délre fekvő grófság területén tartották eddig védelem alatt. Korábban csak annyi volt ismert, hogy Scaramella valahol Nagy-Britanniában tartózkodik, rendőri őrizet alatt.

Litvinyenko olasz kapcsolata volt

Mario Scaramella az eddig ismert adatok szerint Litvinyenko együttműködő kapcsolata volt, és segédkezett az exügynöknek Anna Politkovszkaja független orosz újságírónő meggyilkolásának felderítésében. Politkovszkaja, akit néhány hete öltek meg saját házának liftjében, korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával.

Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be az Itsu nevű londoni szusi-étterembe, ahol az olasz állítólag egy dossziét adott át az orosz állambiztonság (FSZB) hat éve Londonba szökött volt ügynökének a Politkovszkaja-gyilkossággal kapcsolatos információkkal.

Más londoni értesülések szerint Scaramella egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Felmerült az is, hogy Scaramella mérgezte meg Litvinyenkót

Litvinyenko brit sajtóértesülések szerint halálos ágyán az olaszt is meggyanúsította a mérgezés elkövetésével. Scaramella azonban már korábban határozottan tagadta, hogy ő csempészte volna a sugárzó izotópot Litvinyenko ételébe, sőt közölte, hogy saját életét is félti, és orvosi kivizsgálásnak veti alá magát, kiderítendő, hogy nem mérgezték-e meg őt is.

Továbbra is talány ugyanakkor, hogy Scaramella szervezetébe hol kerülhetett a sugárzó izotóp, mert Litvinyenko halála előtt azt mondta: olasz partnere nem evett és nem is ivott semmit a szusi-étteremben. Ezt más források is megerősítették.

Egyelőre nem jelentkeztek rajta a tünetek

Scaramellát valószínűleg elővigyázatosságból szállították mentővel a kórházba, mert korábbi beszámolók szerint rajta még nem jelentkeztek a sugárbetegség tünetei.

Az HPA péntek este - név említése nélkül - közölte, hogy Litvinyenko egy felnőtt hozzátartozójának szervezetében is kimutatták a polónium 210-est, de csak olyan csekély mennyiségben, amely nem ad okot egészségügyi aggodalomra.

Lezártak egy szállodát is

Péntek este a brit rendőrség átvizsgálás céljából lezárta a délkelet-angliai East Sussex grófság Ashdown Park Hotel nevű szállodájának egyik szobáját, de sem az nem derült ki, hogy találtak-e valamit, sem az, hogy a Wych Cross nevű kisvárosban lévő hotelre mi hívta fel a figyelmet.

Pénteken - a legújabb fejlemények hatására - ülést tartott Londonban a COBRA, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testülete, amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíneként szolgáló "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét. Az ülésről - mint általában - nem adtak ki közleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×