INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

A miniszterelnök utolsó beszéde

Infostart

Utolsó alkalommal mond beszédet ma Tony Blair brit miniszterelnök pártja évi nagygyűlésén. Már tudható, hogy szándékában van visszavonulni az egyszerű, tárca nélküli munkáspárti képviselők soraiba, de a pontos dátumot várhatóan most sem jelöli meg.

Valószínűleg májusban adja át a helyét, hogy megjavítsa a konzervatív párti Margaret Thatcher több mint tizenkétéves kormányfői rekordját.

Utóda a tervek szerint Gordon Brown pénzügyminiszter lesz, bár a sima miniszterelnök-váltást kissé megzavarta hétfőn Tony Blair feleségének egy epés megjegyzése.

Tony Blair és Gordon Brown, a két tehetséges skót politikus, pályafutása kezdetén abban állapodott meg, hogy a csúcsra törnek, és ha egyikük miniszterelnök lesz, akkor az idővel átadja a helyét a másiknak.

Blair immár harmadik ciklusban áll a brit kormány élén és nehezen válik meg a kormányfői poszttól, ami türelmetlenné teszi Gordon Brownt, úgy tudni, a régi barátság is meglazult emiatt - mondta el a InfoRádió londoni tudósítója.

A gazdasági életet jól irányító pénzügyminiszter volt hétfőn a Manchesterben folyó munkáspárti pártkonferencia aznapi fő szónoka és igyekezett bizonyítani, hogy méltó örököse lesz Tony Blairnek.

Mivel kevésbé karizmatikus személyiség, Gordon Brown próbált megnyerő arcot mutatni, és azt is hangsúlyozta, hogy politikája a becsületre épül, hiszen erre intette már gyermekkorában apja, aki protestáns pap volt.

A sima kormányfői hatalomátadás igen fontos a Munkáspárt számára, mert jelenleg nem állnak jól a brit szocialisták: a közel-keleti háborúskodás és a belpolitika néhány félig megoldott problémája miatt a választók többsége napjainkban az ellenzéki jobb-közép konzervatív pártot támogatja.

Leplezni szükséges tehát, hogy a Munkáspárton belül széthúzás van, nem mindenki áll Gordon Brown mögé.

Cherry Blair, a miniszterelnök felesége okozott hétfőn zavart ezen a téren. Gordon Brown beszéde alatt kiment a teremből, és amint az előtérben elhaladt egy kivetítő előtt, a kijelölt kormányfő-utód épp ott tartott szónoklatában, hogy "megtiszteltetés volt számomra együtt dolgozni Tony Blair"-rel.

"Hazudik" - jegyezte meg többek füle hallatára Cherry Blair, és most ettől visszhangzik az angol sajtó.

A miniszterelnök kedd délutáni beszédében számba veszi Nagy-Britannia feladatait a globalizáció világában, a bevándorlás és a nemzetközi terrorizmus problémáit, továbbá szól az egészségügy és tanügy átszervezési ügyeiről.

Azt hangsúlyozza, hogy a New Labour általa kidolgozott politikája képes összeötvözni azt, ami a múltban ellentétesnek látszott, a gazdasági hatékonyságot a társadalmi igazságossággal.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018