eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Leggazdagabb közép-európaiak: mint az oroszok

A lengyel Wprost című lap immár ötödszörre jelentette meg Közép- és Kelet-Európa száz leggazdagabb emberének listáját. Az első tíz helyet oroszok foglalják el.

Természetesen a térség leggazdagabb embere a maga 19,5 milliárd dollárjával (4200 milliárd forintjával) az a Roman Abramovics, aki még csak októberben lesz negyven éves.

Roman Abramovics a kilencvenes évek első felében, Jelcin elnök uralma alatt alapozta meg vagyonát, amikor akkori üzlettársa, a mostani százas listán nem is szereplő Borisz Berezovszkij segítségével szinte ingyen jutott hozzá a Szibnyeft olajvállalathoz.

Berezovszkij egyébként Putyin elnök elől menekült el az Egyesült Államokba, és bár az orosz elnök utasítására vagyona legalább felét elkobozták, a maradék négy milliárd dollárral is az első húsz között lenne. Második helyezett, szerény 13 milliárd dollárral Abramovics későbbi üzlettársa, Oleg Dieripaska.

Az első tizenöt helyen csak orosz és ukrán illetőségű üzletemberek vannak. Tizenhatodik a háztartási eszközöket gyártó Zepter cég szerb tulajdonosa, Milan Jankovics, vagy ahogy cége után elnevezte magát, Philip Zepter.

A százas listán szereplők szinte fele (48) orosz, de szép számmal találunk a névsorban ukránokat és lengyeleket, de még nyolc románt is. A leggazdagabb román a most 89 éves Iosif Constantin Dragan professzor, aki 850 millió dollárra becsült vagyona mellett arról is híres hazájában, hogy 78 évesen vette feleségül Ceausescu egyik tábornokának az akkor 22 éves lányát.

A másik ismert román az egykori teniszező Ion Tiriac, aki 1970-ben Ilie Nastaséval megnyerte a férfi páros viadalt Roland Garrosban.

Van még a listán néhány cseh, horvát és bolgár üzletember, és kissé meglepően két lett úriember is - ez utóbbiak a lett Pareks bank társtulajdonosai. A leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyona kevésnek bizonyult a százas listára kerüléshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×