eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Németország a skandináv csodára vár

A "skandináv csodára" vár Németország gazdasága. A több mint tíz százalékos munkanélküliséggel és a tőke elmenekülésével küzdő országban egyre több szakértő sürgeti, hogy az angolszász modell helyett az északi szomszédok módszerét alkalmazzák.

Az Európai Unióban Németországban van a legtöbb munkanélküli: 4 millió 400 ezer németnek nincsen állása, és ők a keresőképes lakosság 10 és fél százalékát teszik ki.

A gazdasági növekedés lassú, az utóbbi öt évben átlagosan másfél százalék volt, miközben az egészség- és a nyugdíjbiztosító pénztárak hiánya rekord méretűre hízott.

Az országnak el kell döntenie, hogy tovább viszi-e a Schröder-kormány által 1999-ben bevezetett angolszász gazdasági modellt, amelynek lényege, hogy az emberek saját magukról gondoskodnak, az állam pedig csak végső esetben avatkozik közbe.

Ehelyett ott van az irigyelt skandináv módszer, amelynek sikere egyértelmű: Dániában, Svédországban, Norvégiában és Finnországban magasak az adóbevételek, növekszik a gazdaság, az állam szociális rendszere mégis rendkívüli biztonságot nyújt polgárainak.

A finnek sikere a legfigyelemreméltóbb. A 90-es évek elején, a fő exportpiac, a Szovjetunió felbomlása nyomán ez az ország a gazdasági összeomlás szélén állt.

Ma viszont a davosi Világgazdasági Fórum értékelése szerint az első helyet foglalja el a nemzetközi versenyképesség tekintetében.

Norvégia is példa lehet. Az egy főre jutó GDP-t tekintve ennek az országnak a lakosai állnak a világranglista élén. Igaz, hogy ezt elsősorban az Északi-tengerben rejlő olajkincsnek köszönhetik, de miközben a szaúdi hercegek vagy orosz oligarchák luxusautók, jachtok és brit futballklubok vásárlására szórják el olajmilliárdjaikat, addig a norvégok igazán rokonszenvesen fektetik be vagyonukat.

A modellváltásra történelmi pillanatot kínál a sors Németországban, hiszen a német gazdaság a második negyedévben váratlanul erőteljes növekedést produkált, egy év alatt pedig 450 ezerrel csökkent az állástalanok száma.

Többeknek lett munkájuk, így többen fizetnek társadalombiztosítási járulékot is.

A németek máris alkalmaztak néhány skandináv módszert: az egészségügyi reform keretében az adókból befolyó pénzek egy részével tömnék be az állami egészségbiztosító pénztárban tátongó milliárdos rést, és jelentős családi pótlékot adnak az egyedülálló anyáknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×