eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Negyven évig marad börtönben az elnök gyilkosa

A szerb legfelsőbb bíróság megerősítette a Milorad Legijára kirótt 40 éves börtönbüntetést. A "vörös sapkás" állami csendőrség egykori vezetőjét Stambolic volt szerb elnök 6 évvel ezelőtti elrablásában és meggyilkolásában találták már korábban bűnösnek. A szerbiai bíróság legfelsőbb szinten először mondta ki nyilvánosan: a gyilkosságot Slobodan Milosevic parancsára követték el.

Ivan Stambolic volt szerb köztársasági elnököt 2000 augusztusában rabolták el, és később meggyilkolták.

Az évekig húzódó nyomozati és bírósági eljárás során kiderült: a gyilkosságot Slobodan Milosevic volt szerb elnök parancsára követték el, az úgynevezett "vörös sapkások", az állami csendőrség tagjai.

A főszervező a csendőregységek parancsnoka, Milorad Ulemek Legija volt, akit a különleges bíróság korábban 40 év börtönre ítélt.

Ezt a döntést erősítette meg szerdán a szerb legfelsőbb bíróság, annak ellenére, hogy korábban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy megsemmisítik az ítéletet, és magát a bírósági eljárást is - jelenti az InfoRádió újvidéki tudósítója.

Mások is sokáig maradnak börtönben

Szerbia legfelsőbb bírósága még három rendőrtiszt 40 éves börtönbüntetését is jóvá hagyta. Õk szintén részt vettek Stambolic meggyilkolásában, és a jelenlegi külügyminiszter, Vuk Draskovic ellen elkövettet merénylet-kísérlet megszervezésében is.

Szerdai ítélethirdetéskor elsőször történt meg, hogy a szerb bíróság legmagasabb szinten nyilvánosan megállapította, és kimondta: a gyilkosságot és a merényletet Slobodan Milosevic volt szerb elnök parancsára követték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×