eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Milliárdokat pazaroltak el"

Egy amerikai kongresszusi vizsgálat hétfőn nyilvánosságra került jelentése határozottan bírálja az iraki újjáépítési programokon dolgozó, főképp amerikai cégeket. A vizsgálóbizottság szerint egyes cégek továbbra sem teljesítették megbízásaik jelentős részét.

A kongresszusi vizsgálat kirívó példaként hozza fel, hogy három éve húzódik 150 iraki egészségügyi központ építése. A vállalkozó már felvette a kiutalt 186 millió dollár kétharmadát, de eddig csak hat kórház készült el. Az intézmények nagy részét más vállalkozók fejezik majd be.

Biztonsági kockázat

A bizottság ugyanakkor elismeri, hogy az Irakban dolgozó külföldiekre veszélyek leselkednek és az újjáépítési programokat a lázadók támadásai hátráltatják.

Vasárnap egy útmenti pokolgépes merényletben három külföldi biztonsági őr vesztette életét.

A bizottság, - amely 72 korrupció- és sikkasztásgyanús ügyben folytat vizsgálatot - azután jött létre, hogy az amerikai törvényhozás nemtetszését fejezte ki a rekonstrukció lassú menete miatt.

A korrupció a lázadáshoz hasonló kárt okoz

A revizorok szerint változtatni kell azon, hogy az egyszerű iraki polgárok továbbra is nehezen férnek hozzá a közszolgáltatásokhoz. Miközben sok új iskola és rendőrség épült, nem megoldott a tiszta ivóvízhez való hozzájutás, Bagdadban pedig az áramszolgáltatás a háború előtti szinten van.

A jelentés szerint a korrupció a fegyveres lázadáshoz hasonló károkat okoz az országnak. Ezt csak úgy lehet megfékezni, ha "meghonosítják a demokratikus értékeket és rendszereket, különösen, ha hatásos korrupció ellenes intézményeket hoznak létre".

Kapcsoltafelvétel a lázadó fegyveresekkel

Dzsalal Talabani iraki elnök közben azt mondta, hogy amerikai illetékesek társaságában lázadókkal találkozott. Hozzátette: szerinte hét lázadó csoporttal meg lehetne állapodni az erőszakos akciók leállításáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×