INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Jobb fizetéssel csábítanak a lázadók

Infostart / InfoRádió
Irakban sok, az amerikaiak által kiképzett rendőr dönt úgy, hogy inkább a különböző politikai milíciák soraiban szolgál. A politikai erők fegyveres szervezetei nagyobb fizetéssel és szociális segélyekkel csábítják magukhoz a fiatal iraki rendőröket és katonákat.

Az iraki lázadó vezér Moktada al-Szadr úgynevezett "Mahdi hadserege" szabályos toborzó irodákkal rendelkezik Bagdadban.

A radikális imám milíciája több pénzt fizet, mint az iraki rendőrség és kevesebb a valószínűsége annak, hogy a milícista életét veszíti.
Tömegével állnak át

A Mahdi-hadsereget számos, az utóbbi időben elkövetett brutális tett elkövetésével vádolják. Moktada al-Szadr szerint ugyanakkor csak ez a szervezet tudja garantálni a sííták biztonságát.

Becslések szerint havonta több száz iraki rendőr és katona áll át a radikálisokhoz, ez pedig komoly csapás a koalíciós erőknek. Az amerikaiak és szövetségeseik abban reménykednek, hogy hamarosan átadhatják az irakiaknak a rendőri és katonai feladatok intézését, és jelentősen csökkenthetik jelenlétüket az országban.

Al-Maliki felszámolná a milíciákat

A Mahdi-hadsereg azért is vonzó "munkaadó", mert nem kötik az iraki rendőrségre vonatkozó fegyverhasználati szabályok.

Tagjai kedvük szerint tüzet nyithatnak és a milícista halála esetén a szervezet gondoskodik annak családjáról. Bagdad sííta kerületeiben sokan már elvesztették hitüket a rendőrségben és a milíciáktól várják a rendfenntartást - írja a Times.

Nuri al-Maliki új iraki miniszterelnök meghirdetett célja, hogy felszámolja a milíciákat és beolvassza azokat a rendőrségbe és a hadseregbe. Kérdés, miképp tudja ezt megvalósítani.

A címlapról ajánljuk