INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Szerb nagyvárosban bújtatják a háborús bűnökkel vádolt tábornokot?

Infostart

Egy magas rangú szerb rendőrtiszt szerint a Milosevic-i rendszerben meggazdagodott emberek bújtatják és pénzelik a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic szerb tábornokot. A jugoszláv kormány közben nem zárta ki, hogy aktív katonatisztek segítik a korábbi boszniai szerb parancsnokot.

Szerb lapok szerint nyilvánvaló, hogy a jelenlegi szerb vezetés nem meri letartóztatni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornokot, mert tart attól, hogy valamelyik rendőr is életét veszítheti az őrizetbe vétel során esetleg kirobbanó lövöldözésben, márpedig ez gyengítené a szerb hatalmat - jelenti az InfoRádió helyi tudósítója.

Az Újvidéken megjelenő Dnevnik szerb napilapnak nyilatkozó magas rangú szerb rendőrtiszt szerint Ratko Mladic tábornok valamelyik szerb nagyvárosban rejtőzködik és azok az újgazdagok bújtatják és pénzelik, akik még Slobodan Milosevic idején szerezték vagyonukat és a most folyó titkos tárgyalásokon tisztára szeretnék mosni múltjukat.

A magas rangú szerb rendőrtiszt szerint a titkos tárgyalásokban részt vesz az orosz és a francia titkosszolgálat is, akiket elsősorban az zavar, hogy az Egyesült Államoknak túl nagy a befolyása a Balkánon.

Szerb lapok szerint szinte biztosra vehető, hogy ha a nyolc éve rejtőzködő tábornok nem adja fel önként magát, akkor a jelenlegi szerb vezetés nem mer erőszakhoz folyamodni.

Közben Rasim Ljajic, a hágai nemzetközi törvényszékkel való kapcsolattartásért felelős szerbia-montenegrói kormánytanács elnöke azt mondta: "valós jelek vannak arra nézve, hogy a hadsereg egyes tagjai jelenleg is kapcsolatban állnak Mladiccsal".

Ez az első eset, hogy Belgrád nem cáfolta ezeket az értesüléseket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018