eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Szerb nagyvárosban bújtatják a háborús bűnökkel vádolt tábornokot?

Egy magas rangú szerb rendőrtiszt szerint a Milosevic-i rendszerben meggazdagodott emberek bújtatják és pénzelik a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic szerb tábornokot. A jugoszláv kormány közben nem zárta ki, hogy aktív katonatisztek segítik a korábbi boszniai szerb parancsnokot.

Szerb lapok szerint nyilvánvaló, hogy a jelenlegi szerb vezetés nem meri letartóztatni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornokot, mert tart attól, hogy valamelyik rendőr is életét veszítheti az őrizetbe vétel során esetleg kirobbanó lövöldözésben, márpedig ez gyengítené a szerb hatalmat - jelenti az InfoRádió helyi tudósítója.

Az Újvidéken megjelenő Dnevnik szerb napilapnak nyilatkozó magas rangú szerb rendőrtiszt szerint Ratko Mladic tábornok valamelyik szerb nagyvárosban rejtőzködik és azok az újgazdagok bújtatják és pénzelik, akik még Slobodan Milosevic idején szerezték vagyonukat és a most folyó titkos tárgyalásokon tisztára szeretnék mosni múltjukat.

A magas rangú szerb rendőrtiszt szerint a titkos tárgyalásokban részt vesz az orosz és a francia titkosszolgálat is, akiket elsősorban az zavar, hogy az Egyesült Államoknak túl nagy a befolyása a Balkánon.

Szerb lapok szerint szinte biztosra vehető, hogy ha a nyolc éve rejtőzködő tábornok nem adja fel önként magát, akkor a jelenlegi szerb vezetés nem mer erőszakhoz folyamodni.

Közben Rasim Ljajic, a hágai nemzetközi törvényszékkel való kapcsolattartásért felelős szerbia-montenegrói kormánytanács elnöke azt mondta: "valós jelek vannak arra nézve, hogy a hadsereg egyes tagjai jelenleg is kapcsolatban állnak Mladiccsal".

Ez az első eset, hogy Belgrád nem cáfolta ezeket az értesüléseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×