eur:
388.63
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sólyom: rendezni kell Bős ügyét

Magyarország nem épít duzzasztót a Dunán - mondta Sólyom László köztársasági elnök Pozsonyban. Az államfő és vendéglátója, Ivan Gasparovic egyetértett abban, hogy rendezni kell a bősi ügyet. Szlovákia továbbra is kitart az erőmű üzemeltetése mellett.

A megbeszéléseken Sólyom László egymás történelmének megismerését és a két országban élő kisebbségek gondjainak megoldását szorgalmazta.

Az államfő tárgyalt Mikulás Dzurinda miniszterelnökkel és Pavol Hrusovsky házelnökkel is.

A kormányfővel folytatott megbeszélés után Sólyom László azt mondta: a magyarok kollektív bűnösségét 60 évvel ezelőtt kimondó Benes-dekrétumokról nevesítve ugyan nem esett szó, de szerinte jelentős elmozdulás, hogy a szlovák kormányfő úgy vélte: a kollektív bűnösség elve ma már elképzelhetetlen kifejezés.

Sólyom László a Pravda című lapnak azt mondta, hogy a „magyar kártya” szlovákiai kijátszása magyarellenességet jelent.

Ennek Magyarországon az a következménye, hogy a pártok versenyezni kezdenek, ki áll ki jobban a határon túli magyarokért – tette hozzá.

Az államfő az interjúban arról is beszélt, hogy a magyarországi kisebbségek helyzete jogilag rendezett, a szlovák nemzetiségűek akár egyetemet is alapíthatnának, ha ehhez támogatást kapnának az anyaországtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×