INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

Letartóztatták a háborús bűnökkel vádolt horvát tábornokot

Infostart / InfoRádió

A Kanári-szigeteken őrizetbe vett, háborús bűntettek miatt körözött Ante Gotovina horvát tábornokot várhatóan holnap szállítják Hágába. A letartóztatás hírét Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze jelentette be Belgrádban. A magyar külügyminiszter üdvözölte Ante Gotovina elfogását.

Ante Gotovina egyike a balkáni háborúban harcolt legkeresettebb katonáknak. A horvát tábornokot azzal vádolják, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el a horvátországi szerb lakosok ellen.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte már korábban is többször követelte a tábornok kiadatását és annak késlekedése miatt kritizálta a horvát vezetést.

Carla Del Ponte köszönetet mondott a zágrábi hatóságoknak az akcióban való közreműködésért.

A főügyész szerint Ante Gotovina letartóztatása felgyorsíthatja a szintén háborús bűnökkel vádolt szerb Radovan Karadzsics és Ratko Mladics elfogását.

Korábban az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások feltételéül szabta a háborús bűnökkel vádolt horvát vezetők – köztük is elsősorban Ante Gotovina tábornok – kiadatását.

A spanyol igazságügyi és rendőrségi illetékesek közölték: a horvát tábornokot Tenerifén, egy luxusétteremben vették őrizetbe. Ante Gotovinánál hamis dokumentumok voltak.

Somogyi Ferenc külügyminiszter Brüsszelben örömét fejezte ki a tábornok elfogása miatt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az egyik legfőbb támogatója Horvátország uniós csatlakozásának.

Kapcsolódó hang

Az InfoRádió összefoglalója Ante Gotovina elfogásáról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018