eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Letartóztatták a háborús bűnökkel vádolt horvát tábornokot

A Kanári-szigeteken őrizetbe vett, háborús bűntettek miatt körözött Ante Gotovina horvát tábornokot várhatóan holnap szállítják Hágába. A letartóztatás hírét Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze jelentette be Belgrádban. A magyar külügyminiszter üdvözölte Ante Gotovina elfogását.

Ante Gotovina egyike a balkáni háborúban harcolt legkeresettebb katonáknak. A horvát tábornokot azzal vádolják, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el a horvátországi szerb lakosok ellen.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte már korábban is többször követelte a tábornok kiadatását és annak késlekedése miatt kritizálta a horvát vezetést.

Carla Del Ponte köszönetet mondott a zágrábi hatóságoknak az akcióban való közreműködésért.

A főügyész szerint Ante Gotovina letartóztatása felgyorsíthatja a szintén háborús bűnökkel vádolt szerb Radovan Karadzsics és Ratko Mladics elfogását.

Korábban az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások feltételéül szabta a háborús bűnökkel vádolt horvát vezetők – köztük is elsősorban Ante Gotovina tábornok – kiadatását.

A spanyol igazságügyi és rendőrségi illetékesek közölték: a horvát tábornokot Tenerifén, egy luxusétteremben vették őrizetbe. Ante Gotovinánál hamis dokumentumok voltak.

Somogyi Ferenc külügyminiszter Brüsszelben örömét fejezte ki a tábornok elfogása miatt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az egyik legfőbb támogatója Horvátország uniós csatlakozásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×