eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pumping gas at gas pump. Closeup of man pumping gasoline fuel in car at gas station. Mans hand refueling car at gas station
Nyitókép: stefanamer/Getty Images

Grád Ottó az üzemanyagárakról: jövő héten kedvező fordulat jöhet

Az üzemanyagárak emelkedésének lassulására számít a következő hetekben a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó arról is beszélt az InfoRádióban, hogy jelenleg nincs semmilyen realitása annak, hogy a kormány ismét beavatkozzon az üzemanyagárakba, noha Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt héten azt mondta, a benzin esetében lát esélyt az árak kiigazítására.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, péntektől a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 10 forinttal emelkedik. A holtankoljak.hu oldalon közzétett adatok alapján így február 16-tól a benzin átlagára 614, míg a gázolajé 661 forint lesz.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: az üzemanyagár-emelkedés annak a tendenciának a következménye, hogy folyamatosan drágul az alapanyag, emelkedik a kőolaj világpiaci ára, a forint pedig mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült az utóbbi napokban.

Grád Ottó emlékeztetett: az adózási kötelezettségek miatt január 1-jén 20, majd a hónap közepén további 21 forinttal drágult az üzemanyag, amivel a jövedékiadó-változás beépült az árakba, így a mostani árváltozások magyarázata nem lehet más, mint a már említett alapanyagár, valamint az európai jegyzésárak párhuzamos emelkedése.

Reményei szerint

a jövő héten már nem kell számítani jelentős drágulásra a hazai benzinkutakon,

ugyanis az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy a kőolaj jegyzésára „egy kicsit visszakorrigál”, és várhatóan ismét 80 dollár körüli árszinten mozog majd. „Ha tartós marad a kőolajár-csökkenés, annak a jövő héten már mindenképpen hatása lesz a hazai üzemanyagárakra is” – magyarázta Grád Ottó.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetséggel folytatott múlt heti egyeztetésen azt mondta, hogy a benzin esetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolajnál azonban jelenleg „nem azonosítható” ilyen lehetőség.

A tárcavezető hangsúlyozta: a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk. Nagy Márton a találkozón elmondta: a kormány továbbra is elkötelezett az ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett, ezért arra kérte az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Még mindig nagy a bizonytalanság

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ezzel kapcsolatban megjegyezte: egész Európában érezhető némi hiány a gázolaj piacán, ezért tapasztalható nagy bizonytalanság „gázolajfronton”. „Ez a magyarázata annak, hogy a nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, inkább a benzin esetében nyílhat lehetőség korrekcióra.

Ez azonban semmiképpen sem kormányzati lépést jelent.

A miniszter úr arra utalt, hogy folyamatosan egyeztetni szeretne a piaci szereplőkkel, illetve mindenkinek alkalmazkodnia kell a piaci viszonyokhoz” – mondta Grád Ottó.

A vezess.hu utánajárt, hogy a szomszédos országokban – forintra átszámítva – mennyibe kerül az üzemanyag. Az összesítésből kiderült, hogy csak három országban drágább: Szerbiában a gázolaj, Ausztriában és Szlovákiában pedig a benzin kerül többe, mint Magyarországon. Az összes többi esetben jelentősen olcsóbb az üzemanyag a határ másik oldalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×