eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A cseppfolyósított földgázt szállító, újragázosító egységgel felszerelt Exemplar úszó terminál (angol betűszóval FSRU) megérkezik a Helsinkitől nyugatra fekvő Inkoo kikötőjébe 2022. december 28-án. Finnország egy tíz évre szóló megállapodás keretében bérbe vette a 2010-ben átadott, belga zászló alatt hajózó tankert. Az orosz gáz helyettesítésére szolgáló mobil terminál a finn és a balti piacot szolgálja majd, és további erőforrásokat biztosít az európai energiaválság közepette.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

Hortay Olivér az Arénában: lesz elegendő gáz Európában, de sok még a kérdés

Jelenleg energia tekintetében nincs komoly mennyiségi kockázat Európában, az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítása azonban kérdéseket vet fel – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Európában most úgy tűnik, lesz elegendő energia, Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint a kérdés inkább az ár.

"Érdemes külön tárgyalni az egyes energiahordozók piacait; amivel kapcsolatban a legfrissebb kockázatok felmerültek, az az amerikai cseppfolyós földgáz szállítmányai. Ismert, az unió korábban körülbelül 40 százalékban kitett volt az orosz vezetékes szerződéseknek, ez jelentős mértékben lecsökkent, egyrészt nagyon leesett Európában a gázigány, másrészt megnőtt az Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz mennyisége. Különböző európai szereplők Amerika különböző gázvállalataival tipikusan hosszú távú szerződést kötöttek, és mivel Amerikában korlátosak a gázkitermelési és exportkapacitások, ezek a hosszú távú szerződések felfutó mennyiségről szólnak; ahhoz, hogy ezt az amerikaiak folyamatosan teljesíteni tudjanak, folyamatosan bővíteni kell a kapacitásokat. Csakhogy Joe Bidenre ez a program egyre inkább kezd ráégni, mivel klímavédelmi ígéreteket is tett a választáskor, és most közeledve a választásokhoz már a demokrata oldalról is támadják a kapacitásnöveléssel" – magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában Hortay Olivér.

A nyomás hatására márpedig Joe Biden – mint folytatta – leállította a kapacitásbővítési programot, kérdés ezek után, hogy hogyan tudja az ország teljesíteni a vállalásait, leszállítani az energiát Európa számára.

Hogy mi oldja fel az ellentmondást, arról azt mondta, valójában a piac nagyon rugalmasan reagált eddig, de "nem feltétlenül pozitív értelemben értendő" ez.

"Muszáj volt. 2022-ben nyáron voltak olyan napok, amikor 300 euró fölé emelkedett megawattóránként az a gázár, ami a korábbi években 20 euró körül mozgott, és ez számos vállalatot a termelése korlátozására kényszerített, egyesek csődbe is mentek. Európa-szerte azt tapasztaltuk, hogy

nem is feltétlenül a tarifaváltozás miatt a lakossági szereplők is igyekeztek spórolni az energiával, 20 százalékkal visszaesett az igény."

Hortay Olivér prognózisa szerint a következő időszakban a gazdasági aktivitás "magára talál", ami azt vonja maga után, hogy a gázra is magasabb lesz a kereslet szintje, de arra kevés esélyt lát, hogy a korábbi szint fölé emelkedjen vissza a gázfogyasztás, és ha ezt az igényt vizsgáljuk, "akkor lesz elegendő gáz Európában".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×