eur:
393.91
usd:
363.68
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Young, happy couple and their daughter are looking in the shop window at Christmas
Nyitókép: Getty Images

A vásárlók már idén megüzenhetik a politikusoknak, ha akarják – Neubauer Katalin a december 24-ei boltzárról

Már több áruházról, boltról tudható, hogy zárva lesz szenteste napján. Ez a tény, valamint a vásárlók távolmaradása jelzés lehet a politika felé, hogy idővel hivatalosan is munkaszüneti nappá nyilvánítsák december 24-ét – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Sorra jelentik be a magyar áruházláncok, hogy nem nyitnak ki december 24-én. Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke korábban azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik a kiskereskedelemben és az élelmiszer-kereskedelemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok más munkakörrel ellentétben a kereskedelemben dolgozók nem pihenhetnek a hosszú hétvégéken sem, gyakorlatilag egész évben nyitva vannak a boltok, így az érintett munkavállalók és családjaik megérdemelnék azt, hogy december 24-én ne kelljen munkába állniuk.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint párbeszédre van szükség a kérdést illetően, de elutasítják az esetleges adminisztratív szigorítást, mert 24-e „kiesése” gyengítené a gazdaságot.

Neubauer Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy már több, mint tíz áruházlánc csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy december 24-e már idén pihenőnap legyen a kereskedelemben dolgozók számára. Hozzátette: bár a felvetés az elmúlt hetekben került be hangsúlyosabban a hírekbe, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség több tagja már évekkel ezelőtt megtette ezt a gesztust a dolgozók felé és számos nagy hálózat érvelt a december 24-ei boltzár mellett.

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kezdeményezés „nagyon jó, de az átütő sikerhez törvénymódosításra lenne szükség.”

Sokan felvetették az utóbbi időben, hogy miként érintené a szenteste napi boltzár a karácsonyi forgalmat és a boltok bevételeit, hiszen rengetegen december 24-én délelőtt indítanak még egy nagy bevásárlási rohamot. Neubauer Katalin azonban úgy gondolja, hogy nincs olyan dolog, amit ne lehetne megvenni már december 24-e előtt. „Nyilván az, aki most nyitva lesz, nagyobb forgalomra számíthat, aki pedig bezár ezen a napon, átirányított forgalomra számíthat” – fejtegette.

Mint mondta, bizonyos szkeptikus várakozásokkal ellentétben nem számítanak olyan nagy átrendeződésre a vásárlási szokásokat illetően, ahogy azzal sem számolnak, hogy átcsoportosítanak vásárlói rétegeket, tömegeket más egységekbe a bezárások miatt.

A kormány eddig nem tett lépést annak érdekében, hogy munkaszüneti nap legyen december 24-e vagy szabadnapot kaphassanak a kereskedelemben dolgozók aznap, igaz egyes pártok, politikusok felszólaltak az Országgyűlésben ezt támogatva. Neubauer Katalin szerint az, hogy az elmúlt napokban több áruházlánc is bejelentette, zárva lesz december 24-én, az „előszobája lehet egy törvény előkészítésének” a témában. Mint fogalmazott, a vásárlók is jelezhetik, megmutathatják, hogy van erre igény azzal,

ha már idén sem látogatják olyan nagy számban szenteste napján azokat az üzleteket, amelyek nyitva lesznek. Meglátjuk, mennyien tesznek így.

„Ezekből a számokból lehet majd látni, hogy hozhat-e esetleg a kormány ilyen döntést. A kérdés azért kerül kevésbé a napirendre a politikában, mert a korábbi, vasárnapi korlátozással kapcsolatosan nagyon sok negatív vélemény érkezett annak ellenére, hogy semmiféle forgalom-visszaesés nem történt abban az egy évben, amikor vasárnap nem nyitottak ki a kereskedelmi egységek” – magyarázta Neubauer Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyengébb az amerikai feldolgozóipar, mint az elemzők gondolták

Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése februárban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,8 pontra csökkent az előző havi, 2022 októbere óta a legmagasabb 49,1 pontról. Elemzők kedvezőbb adatot, 49,5 pontot vártak februárra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×