eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Újabb két boltlánc döntött a december 24-i boltzárról, de a plázák még bekavarhatnak

Bizonyos üzletek esetén szabályba ütközhet, ha nem nyitnak ki szenteste napján, sőt, bizonyos esetekben ez akár egyenlőtlenséget is szülhet.

Mint azt az Infostart is megírta, legutóbbiként a JYSK csatlakozott a december 24-én zárva tartó kereskedelmi vállalatokhoz, felzárkózva a Lidlhöz, a Penny Markethez, a Rossmann-hoz és több másikhoz.

Most újabb két áruházlánc, az Obi és az XXXLutz döntött úgy, hogy nem nyitja ki üzleteit szenteste napján – írja a Magyar Hang.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azt mondta a lapnak, amikor egy piaci szereplő bejelenti, hogy zárva tart december 24-én, az új helyzetet eredményez, ezért újra meg szokta keresni azokat, akiktől korábban elutasító választ kapott a kezdeményezés kapcsán. Viszont azt is hozzátette, hogy a kereskedelmi cégeknek vannak olyan érveik is, amelyekkel nehéz vitatkozni.

Az egyik ilyen eset, amikor a cég maga is bérlője a plázákban található üzlethelyiségeknek, és a megkötött szerződés miatt nem biztos, hogy meg tudja tenni, hogy zárva tart

– magyarázta.

Erre példaként hozta fel a Rossmann drogérialáncot, amely előző héten közölte szándékát, ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy még tárgyalások előtt állnak, hiszen egyeztetniük kell azokkal a bevásárlóközpontokkal, ahol kötelező érvényű nyitva tartás vonatkozik az ő üzleteikre is.

A szakszervezeti elnök elmondta a lapnak, a Rossmannhoz hasonló cipőben járó vállalatok – amelyeknek plázaboltjai vannak – nem biztos, hogy meg tudják tenni, hogy nem nyitnak ki. Az ilyen kereskedelmi láncoknak a bevásárlóközpontokkal szolgáltatási szerződésük van, és ebben nyitvatartási kötöttségek is szerepelnek. Bár hozzátette, a korábbi években előfordult, hogy egy-egy lánc üzletei december 24-én hamarabb bezártak, de a bevásárlóközpontokban található üzleteik nyitva tartottak addig, amíg a bevásárlóközpontok is.

Ez nehéz helyzet, mert a cégnek a saját munkavállalói szemébe is kell nézni az egyenlőtlenség miatt, hiszen vannak munkavállalói, akik otthon maradhatnak 24-én, számos dolgozójának viszont fel kell vennie a munkát

– tette hozzá.

Emellett a nagy alapterületű láncok – Auchan, Tesco, Spar – is nehéz helyzetben vannak, mivel gyakran bérlőik vannak az épületen belül. Ezeknek a bérlőknek abból van forgalmuk, hogy oda betérnek vásárlóként az emberek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×