eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Újabb két boltlánc döntött a december 24-i boltzárról, de a plázák még bekavarhatnak

Bizonyos üzletek esetén szabályba ütközhet, ha nem nyitnak ki szenteste napján, sőt, bizonyos esetekben ez akár egyenlőtlenséget is szülhet.

Mint azt az Infostart is megírta, legutóbbiként a JYSK csatlakozott a december 24-én zárva tartó kereskedelmi vállalatokhoz, felzárkózva a Lidlhöz, a Penny Markethez, a Rossmann-hoz és több másikhoz.

Most újabb két áruházlánc, az Obi és az XXXLutz döntött úgy, hogy nem nyitja ki üzleteit szenteste napján – írja a Magyar Hang.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azt mondta a lapnak, amikor egy piaci szereplő bejelenti, hogy zárva tart december 24-én, az új helyzetet eredményez, ezért újra meg szokta keresni azokat, akiktől korábban elutasító választ kapott a kezdeményezés kapcsán. Viszont azt is hozzátette, hogy a kereskedelmi cégeknek vannak olyan érveik is, amelyekkel nehéz vitatkozni.

Az egyik ilyen eset, amikor a cég maga is bérlője a plázákban található üzlethelyiségeknek, és a megkötött szerződés miatt nem biztos, hogy meg tudja tenni, hogy zárva tart

– magyarázta.

Erre példaként hozta fel a Rossmann drogérialáncot, amely előző héten közölte szándékát, ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy még tárgyalások előtt állnak, hiszen egyeztetniük kell azokkal a bevásárlóközpontokkal, ahol kötelező érvényű nyitva tartás vonatkozik az ő üzleteikre is.

A szakszervezeti elnök elmondta a lapnak, a Rossmannhoz hasonló cipőben járó vállalatok – amelyeknek plázaboltjai vannak – nem biztos, hogy meg tudják tenni, hogy nem nyitnak ki. Az ilyen kereskedelmi láncoknak a bevásárlóközpontokkal szolgáltatási szerződésük van, és ebben nyitvatartási kötöttségek is szerepelnek. Bár hozzátette, a korábbi években előfordult, hogy egy-egy lánc üzletei december 24-én hamarabb bezártak, de a bevásárlóközpontokban található üzleteik nyitva tartottak addig, amíg a bevásárlóközpontok is.

Ez nehéz helyzet, mert a cégnek a saját munkavállalói szemébe is kell nézni az egyenlőtlenség miatt, hiszen vannak munkavállalói, akik otthon maradhatnak 24-én, számos dolgozójának viszont fel kell vennie a munkát

– tette hozzá.

Emellett a nagy alapterületű láncok – Auchan, Tesco, Spar – is nehéz helyzetben vannak, mivel gyakran bérlőik vannak az épületen belül. Ezeknek a bérlőknek abból van forgalmuk, hogy oda betérnek vásárlóként az emberek.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×