eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Készül az új magyar iparstratégia - ezek az ország kitörési pontjai

A hazai gazdaság kibocsátásának növelése érdekében jövőre számos új, az ipart segítő fejlesztési program indul majd – közölte Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

A magyar gazdaság ipari és technológiai fejlődési lehetőségeit vázolták fel és elemezték a Makronom Intézet hétfői konferenciáján. Az előadók többsége szerint főként a fejlett élelmiszer-gazdaságban, a korszerű gyógyszeriparban, a járműgyártásban, az elektromos iparban és azon belül is az akkumulátorgyártásban rejlenek még jelentős kiaknázható potenciálok a gazdasági kitörés szempontjából – írja a vg.hu.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár arról számolt be az eseményen, hogy már készül a kormány iparstratégiája, amely reményeik szerint nagy lendületet ad majd az érintett szektoroknak. Előadásában arról is beszélt, hogy a gazdaság kibocsátásának növelése érdekében 2024-ben több új, az ipart segítő fejlesztési program indul majd. A kormány célja, hogy a beruházási ráta továbbra is 30 százalék körül maradjon.

Elmondása szerint az ország számára egyebek mellett gazdasági kitörési pontokat jelenthet

a fejlett élelmiszergazdaság, a korszerű gyógyszeripar, a járműgyártás, az elektromos ipar, benne az akkumulátorgyártás.

Az államtitkár szerint fontos, hogy a beáramló működő tőke magas szinten maradjon és ezzel együtt a hazai cégek külföldi befektetései is bővüljenek. Hozzátette: az elmúlt 30 év sikeres volt az ipar fejlesztése terén, a következő időszakban azonban jelentős, új geopolitikai kihívásokkal kell majd megküzdeni. Figyelmeztetett, hogy Magyarország energetikai függősége jelentős, ezért

minél előbb át kell állni a zöld energiára, ezzel is növelve az ellátásbiztonságot, továbbá elengedhetetlen a digitalizáció további fejlesztése.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár pedig arról beszélt a konferencián, hogy a kormány intézkedései révén több csapdahelyzetet is sikerült elkerülnie az országnak. Megemlítette az energiacsapdát, a magas infláció előidézte kamatcsapdát és fogyasztási csapdát is, melyek ellen meglátása szerint átgondolt döntésekkel tudták felvenni sikerrel a harcot. Kiemelte, hogy Magyarország kikerült a technikai recesszióból, és az idei harmadik negyedévben már valamelyest elkezdett bővülni a hazai gazdaság.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×