eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Glifozát tartalmú gyomirtó szerek. Forrás: Facebook
Nyitókép: Forrás: Facebook

Az unió tíz évvel meghosszabította egy vitatott gyomirtó szer engedélyét - de csak felételekkel

A hosszabbításról szóló döntés az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az uniós tagállamok által végzett átfogó biztonsági értékelések alapján született.

Az uniós bizottság közleménye szerint a tagállamok nem érték el a glifozát használata jóváhagyásának megújításához vagy elutasításához szükséges minősített többséget.

Az uniós jogszabályokkal összhangban és a szükséges többség hiányában a brüsszeli testület határozat formájában hagyja jóvá a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét bizonyos új feltételek és korlátozások mellett.

A korlátozások a betakarítás előtti szárítószerként történő felhasználás tilalmát foglalják magukban, valamint bizonyos intézkedések szükségességét a nem célszervezetek védelmére.

A glifozátot tartalmazó növényvédő szerek nemzeti engedélyezéséért a tagállamok felelősek. A tagállamok továbbra is korlátozhatják a szer használatát nemzeti és regionális szinten, ha a kockázatértékelés eredményei alapján ezt szükségesnek ítélik, különös tekintettel a biológiai sokféleség védelmére - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le.

A brüsszeli testület szeptember közepén javasolta a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását. Indoklásuk szerint azért javasolták a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint

jelenleg nincs olyan információ, amely aggodalmakra adna okot.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×