eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Agrárközösség

Vigyázat, potenciálisan rákkeltő, mégis tovább permetezhetnek vele

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség úgy véli, nem jelent kockázatot a fogyasztókra nézve, ha továbbra is lehet az unióban glifozáttal gyomirtózni, a WHO szerint azonban potenciálisan rákkeltő az anyag.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) nem azonosított olyan "kritikusan aggályos területeket", amelyek megakadályoznák, hogy ne kapjon ismét használati engedélyt a glifozát gyomirtó hatóanyagként az Európai Unióban – írja a Euronews. A vegyszer eredetileg 2022 decemberéig kapott engedélyt az unióban, amelyet idén decemberre toltak ki.

A glifozáttartalmú gyomirtót készítő Bayer szerint a szer felhasználása biztonságos az emberekre nézve.

Az Európai Bizottság az EFSA ajánlása és egy négy uniós országból álló csoport jelentése alapján fogja eldönteni, hogy javasolja-e a glifozát engedélyének megújítását. Az EU-tagállamok ezt követően szavaznak a Bizottság javaslatáról.

A Bayer üdvözli az EFSA következtetését. A Roundup gyomirtó akkor került a német cég birtokába, amikor az 2018-ban 58 milliárd euróért felvásárolta az amerikai Monsantót. Azóta dollármilliókat költött amerikai perekre, melyekben a glifozát rákkeltő hatása volt a tét.

Az EFSA szerint az adatok a vegyszer hatásával kapcsolatosan hiányosak, ezért nem tudják teljes mértékben meghatározni a fogyasztói kockázatot és a vízi növényeket érintő kockázatokat. Azonban még ezek ellenére is arra jutottak, hogy a fogyasztóknak nem kell a glifozát miatt aggódniuk. Azt is megállapították ugyanakkor, hogy a glifozát 23 javasolt felhasználási módjából 12 hosszú távon nagy kockázatot jelent az emlősökre nézve.

Legutóbb, amikor a glifozát megújításáról folyt a vita, Európa két évig vívódott az engedélyezésen. A megújításra már 2019-ben kérelmet nyújtott be egy több cégből, közte a Bayerből álló csoport. A folyamatot tavaly kellett volna lezárni, de az információk mennyisége és a nyilvánosság nagy érdeklődése késlelteti a procedúrát.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×