eur:
395.64
usd:
364.56
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pixabay

Számok: tényleg megeszünk egy évben 250 tojást – és majdnem meg is termelünk ennyit

A magyarországi tojásfogyasztás 80 százaléka fedezhető saját forrásokból, csak a nagyobb ünnepek, így a húsvéti és a karácsonyi időszakban szorulunk importra.

A tojáságazat számára alapvető fontosságú, hogy tervezhető legyen a jövő, hiszen a tojótyúkok tartása a neveléstől a tojásrakásig hosszabb idő, ezért a termelőnek fontos a stabil gazdasági környezet – összegzett Pákozd Gergely, a Magyar Tojásszövetség alelnöke, aki kiemelte, az elmúlt 2-3 év ebből a szempontból nem volt túl kedvező.

"A Covid okozta problémák, majd ezt követően az orosz–ukrán háború okozta bajok nehézzé tették a tervezést. Főként kiemelném a megugró energiaárakat, illetve takarmány-alapanyagárakat. Az idei évben látjuk azt, hogy megnyugszanak a takarmányárak, és jelentős árcsökkenést látunk, ez azért ad némi biztonságot az ágazatnak, és úgy tűnik, visszatérünk abba az időszakba, amikor már hosszabb távú terveket lehet szőni" – fejtegette Pákozd Gergely.

Emlékeztetett: a termelőknek az elmúlt években az is gondot okozott, hogy Magyarországra nagy mennyiségben érkezett nyomott áron importtojás, holott a szükségletek jelentős részét a hazai termelők fedezni tudják.

"Körülbelül a hazai ellátottság 80 százalékos. A tojásvásárlási kedvük az emberek általában karácsony és húsvét idején jóval magasabb, ilyenkor akár 40 százalékkal is többet fogyasztunk, ilyenkor szorulunk importra, egyébként

az ellátás normális esetben szinte biztosított"

– tett hozzá.

Magyarországon jelenleg 550 árutermelő gazdaság termel tojást, ezek a gazdaságok tavaly csaknem 2,5 milliárd darab tojást állítottak elő.

A magyarok egyébként a statisztikák szerint évente átlagosan 240-250 tojást fogyasztanak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 4. 17:24
×
×
×
×