eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gumiabroncsok a japán Bridgestone tatabányai gyárárának új raktárában az avatás napján, 2019. szeptember 3-án. A 10 ezer négyzetméteres raktár 180 000 abroncs tárolására alkalmas.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Merőben új utakon jár, aki az M83-ast használja

Új, gumibitumen felhasználásával készült szakaszt adtak át az M83 számú autóúton, amelyhez a Mol zalaegerszegi gyárából érkezett az alapanyag. Az útpályaszerkezet alap- és kötőrétegében mintegy 10 ezer tonna gumibitument használtak fel, így Magyarország leghosszabb, 36 kilométeres gumibitumenes útszakasza épült meg - mondta az InfoRádiónak a Mol Magyarország Down Stream üzletágának ügyvezető igazgatója, Hazuga Károly. A projekt a gumiabroncsok újrahasznosítása szempontjából is jelentős.

A leghosszabb gumibitumenes út a Győrt és Pápát összekötő M83-as útszakasz.

Az innováció részleteiről szólva Hazuga Károly, a MOL Magyarország Down Stream üzletágának ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, 10 ezer tonna zalaegerszegi gumibitument töltöttek az útba, az anyag a Mol zalai finomítójából érkezett.

"Alap- és kötőrétegben építették be"

- tette hozzá.

A gumibitumenből készült útszakaszokról mérések is alátámasztják, hogy tartósabbak, kevésbé nyomvájúsodnak, kátyúsodnak, másfélszerese az élettartama a normál bitumenből készült utakéhoz képest.

Maga a bitumentechnológia egy, a Mol és a Pannon Egyetem által közösen kifejlesztett innováció.

"Először egy kísérleti üzemmel kezdtük, azt követően építettük fel a mostani üzemünket. Mára számos útszakasz gumibitumenből készült már" - újságolta.

Az élettartam egy dolog, de a Mol "beindult a körforgásos gazdálkodás útján" is.

"Azért hívjuk gumibitumennek ezeket az útszakaszokat, mert használt gumiabroncsok őrleményét keverünk a bitumenbe, ezáltal jelentősen csökkentjük a megsemmisített, használt gumiabroncsok mennyiségét, ez a hulladék hasznosan folytatja az életét" - hívta fel a figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×