eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Örülhetnek a dízelautósok ennek az orosz lépésnek

Oroszország feloldotta a kikötőkön keresztül történő vezetékes gázolajexport tilalmát, megszüntetve ezzel a korábban bevezetett korlátozások nagy részét.

Az orosz kormány feloldotta a tengeri kikötőkbe csővezetéken szállított dízelüzemanyag exportjára vonatkozó korlátozásokat, feltéve, hogy a gyártó a megtermelt dízelüzemanyag minimum 50 százalékát a hazai piacra szállítja – írja a Reuters alapján az Index.

Oroszország szeptemben közepén ideiglenesen betiltotta a dízelolaj exportját, hogy stabilizálja a hazai ellátást, ezzel is növelve a nyomást az amúgy is feszült globális üzemanyagpiacokon. Az árak növelésének érdekében vezette be a korlátozásokat, de az árfelhajtó hatásnak köszönhetően arra kényszerített más országokat, hogy alternatív forrásokból szerezzék be a gázolajat.

Szeptember első 13 napjában Oroszország átlagosan mintegy 63 ezer tonna gázolajat és valamivel több mint 8000 tonna benzint exportált naponta. A napi dízelkivitel 31 százalékkal csökkent augusztus első 30 napjának átlagához képest, mivel a finomítók szezonális karbantartáson esnek át, és a gyártók több üzemanyagot irányítottak át a belföldi piacra az árak enyhítésére irányuló kormányzati erőfeszítések nyomán.

Az oroszországi kiskereskedelmi benzin- és gázolajárak az év elejétől szeptember 18-ig 9,4 százalékkal emelkedtek, szemben a teljes fogyasztói árak 4 százalékos növekedésével a Szövetségi Statisztikai Szolgálat legfrissebb adatai szerint.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×