eur:
389.65
usd:
364.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Ma már tankolt? Rosszult tette! Sokkal olcsóbban is megúszhatta volna

A hétfőn bejelentett jelentős árcsökkentés után a hét utolsó munkanapjától még olcsóbbak lesznek az üzemanyagok a hazai töltőállomásokon.

Jó hír érkezett az autósoknak: pénteken tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. A holtankoljak.hu által közölt adatok szerint a benzin esetében literenként bruttó 7 forinttal esik a nagykereskedelmi ár, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a benzinkutakon.

Ez az árváltozás várhatóan jelentkezik majd a kutak áraiban is, így az alábbi átlagárakkal számolhatunk október 13-ától, péntektől:

  • 95-ös benzin: 603 forint/liter
  • gázolaj: 650 forint/liter

A mostani bejelentéssel sorozatban hatodik alkalommal csökken a benzin ára. A holtankoljak.hu legutóbb hétfőn közölt adatokat: a portál akkori tájékoztatása alapján szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is literenként bruttó 20 forinttal lett olcsóbb.

A benzin ára legutóbb július végén volt a mostanihoz hasonlóan alacsony, a dízelé pedig az augusztus végi szintre állt vissza.

Szeptember végéhez képest bruttó 57 forinttal olcsóbb a benzin literenkénti ára, míg a dízelnél bruttó 31 forintos áresés volt az elmúlt két hétben.

Az Izrael elleni terrortámadásnak komoly gazdasági és azon belül olajipari következményei is voltak, hiszen hétfőn nagyon megugrott a nyersolaj világpiaci ára. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg mindenki Irán és Szaúd-Arábia helyzetét figyeli, ugyanis ez a két ország nagyon fontos szereplő a termelésben és az árak meghatározásában.

Pletser Tamás hozzátette: ha eszkalálódik a konfliktus, az akár azt is eredményezheti, hogy tartósan megmaradhat a geopolitikai prémium az olaj árában. Kifejtette, hogy a Gázai övezetben zajló események miatt 3–3,5 dolláros drágulás történt, ami nagyjából 4 százalékos áremelkedésnek felel meg. „Az biztos, hogy ha Irán és Szaúd-Arábia csökkenti a kínálatot, tartósan megemelkedik a kőolaj ára” – fogalmazott.

Jelen helyzetben sokakat az foglalkoztat leginkább, hosszabb távon milyen következményei lehetnek a benzinkutakon annak, ha fokozódna a geopolitikai kockázat. Pletser Tamás tájékoztatása szerint ennek a hatása hamar jelentkezik az árakban is. „Ez egy rendkívül hatékony és gyors piac, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy napokon belül a magyar árakban is látható lesz a következmény” – mondta a szakértő.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×