eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Heimann Zoltán borász és családja. Forrás: Facebook / Heimann borászat
Nyitókép: MOLNAR MATE

Heimann Zoltán: a visszatérő vásárlók határozzák meg egy borászat igazi minőségét

A Középbirtok kategóriában a szekszárdi Heimann Családi Birtok a második helyen végzett a tizenkettedik alkalommal meghirdetett Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai versenyben. Heimann Zoltán azt mondta az InfoRádióban: nagy megtiszteltetés, hogy az övék az egyike az ország három legjobb szőlőbirtokának.

"A szervezők külön hangsúlyozták, hogy mennyire nagy érték az első háromban lenni és ezt az oklevek hasonlóságával is érzékeltették" – mondta Heimann Zoltán. Azt is elmesélte, hogy a részben egyetemi professzorokból álló bírálóbizottság körbejárta a családi szőlőbirtokokat, és a borok minősége mellett még sok más tényezőt is figyelembe vett az értékelésnél. Például az épített tájat, a szőlőbirtok állapotát, a borászati üzem minőségét, a vendéglátást és a különböző kiegészítő elemeket. A 100 pontos értékelési rendszerükben ebből egy komplex minősítés állt össze.

"Számunkra fontos, hogy a borainkat jó áron el tudjuk adni. De az is nagyon lényeges, hogy visszatérő vásárlóink legyenek, mert igazából ők határozzák meg egy borászat minőségét" – hangsúlyozta.

"A borainkhoz olyanfajta közeget igyekszünk társítani, ami a gasztronómiát, az épített környezetet és a közvetített kultúrát is hordozza" – folytatta Heimann Zoltán. Mint mondta, arra törekednek, hogy minél több fogyasztói kategóriát meg tudjanak szólítani a fiataloktól kezdve az igényes középosztályon keresztül

mindazokat, aki partnerek lehetnek a kulturált és minőségi borfogyasztásban.

Ezért kiállításokat és koncerteket szerveznek, van kertmozijuk és nagy hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára. A birtok megismertetését ugyancsak személyes ügynek tekintik. "Én magam vagyok, aki a pincét, illetve a borainkat bemutatja, és én vágom a disznót is vacsorákhoz, míg a feleségem az ételeket készíti. Ez a személyes érintettségünk adja a birtok imázsát" – magyarázta.

A boraikról szólva Heimann Zoltán elmondta, hogy éppen egy generációváltás közepén járnak. Míg feleségével a klasszikus borvonalat képviselik, világot látott, külföldön tanuló fiuk már egy másik, modernebb irányzatot honosít meg. A hagyományos borvonalat a Merlot és Cabernet bázisára épülő cuvée-k adják. Az SXRD, a Birtokbor, a Magnus cuvée,vagy éppen a Barbár bor szinte minden jobb étterem kínálatában szerepel.

Heimann Zoltán fia emellett az exportot szeretné felfejleszteni,

amelyben inkább a tradicionális közép-európai fajtákkal érnek el nagy sikereket. Ez náluk a kadarkát és a kékfrankost jelenti, amelyeket korszerű ökogazdálkodásban termesztik, viszont a borokat már spontán erjesztéssel, terítetlenül, részben egész fürtösen készítik.

"Furcsa, modernnek ható, de inkább archaikus technológia felé nyúlunk ezzel vissza, ami izgalmas, új irányt ad a borászatunknak" – mondta Heimann Zoltán, majd hozzátette: a külföldi sikereket követően ez az új irányzat már Magyarországon is kezd felépülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×