eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Heteken belül nagy fordulat jöhet, ismét emelkedhetnek a reálbérek

Csaknem egy év után újra emelkedhetnek a hazai reálbérek, és augusztus lehet az első hónap, amikor a növekedés meghaladja az inflációt – közölte Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Az elemző a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a 2023-as évre 15,5 százalékos átlagbér-emelkedést vár, a 18,3 százalékos éves átlagos infláció mellett ez 2,3 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg. Ezen adatok ismeretében megállapítható, hogy a fizetések értéke stagnál, csak minimális növekedés tapasztalható.

A következő évben azonban már kedvezőbb számok várhatók. 2024-ben valószínűleg tovább csökken az infláció, Molnár Dániel szerint akár 5-6 százalékra is süllyedhet, amivel fennmaradhat a 10 százalék feletti bérdinamika. Az elemző úgy véli, ezt az idei, éves átlagban magas áremelkedésből következő inflációs várakozások is biztosítják (miközben az áremelkedés üteme várhatóan jövőre sem tér még vissza a jegybanki célsávba), továbbá jelentős szerepe lesz a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emelésének is. Fontos lenne emellett, hogy javuljon a vállalatok termelékenysége is, itt viszont problémát okozhat, hogy a magas kamatkörnyezetben nehéz az ehhez szükséges forrásokat előteremteni.

A lap azt írja, hogy a versenyszférában májusban 20 százalékkal nőtt az átlagkereset, ezért abban a szektorban akár már júliusban is nőhettek a reálkeresetek a 18,4 százalékos infláció mellett. A kormány augusztusra 15 százalék körüli inflációs adatot jelzett előre, és ha ez valóban megvalósul, akkor

ismét többet érhet a fizetés.

Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy minden szakmában, ágazatban bérnövekedés lesz, a legfontosabb tényező az infláció folyamatos visszaesése, amely 2-3 százalékpontos havi csökkenéssel októberben már 10 százalék alá mehet.

Tavaly Magyarországon 2,6 százalékkal nőtt a reálkereset értéke, a rajtunk kívüli uniós országok közül egyedül Bulgáriában emelkedett még a fizetések értéke. A környezetünkben Csehországban 9,8, Lengyelországban 1,4, Romániában 0,2, míg Szlovákiában 5,3 százalékkal csökkent az átlagos kereset vásárlóereje, míg az EU-s átlag 4,5 százalékos csökkenést mutatott.

Az idei első negyedévben itthon 11,7 százalékkal csökkent az átlagkereset reálértéke.

Csehországban 10,4, Lengyelországban 5,4, míg Szlovákiában 7,3 százalékkal esett vissza a keresetek értéke, Romániában pedig 1,2 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×