eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Insurer protecting a family with his hands; multiple exposure
Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Adócsökkentésért lobbiznak a biztosítók

A Magyar Biztosítók Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az ágazat jövő évi, az ideihez képest megemelt befizetési előirányzatát

A szervezet azt is kéri a kabinettől, hogy az egyeztetésbe a szektor szereplőit is vonják be. A Pénzügyminisztérium 2024-es költségvetési tervezete alapján jövőre a biztosítási adó előirányzata 234,2 milliárd forint, 6,7 százalékkal, 14,8 milliárd forinttal több az idén várt bevételnél.

Ez az elvárás a biztosítók szerint fenntarthatatlan helyzetet eredményezne. Ezért a Mabisz azt javasolja, hogy az extraprofit-adót fokozatosan ki kellene vezetni, mert a biztosítási szektorban nem képződik extraprofit, ráadásul az egyéb szektorok extraprofit-adó terheléséhez képest a biztosítási pótadó aránya "kiemelkedően magas".

A szövetség a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva rámutatott arra, hogy a biztosítási szektor

tavalyi adózott eredménye a megelőző évihez képest 57 százalékkal 35,8 milliárd forintra csökkent,

míg az extraprofitadó-teher meghaladta az 50 milliárd forintot. Viszont az idén a tavalyinál nagyobb összeg befizetése várható.

A MABISZ azt állítja, hogy a megemelt pótadó a biztosítók számára 2023-ra olyan mértékű terhet jelent, amelynek eredményeként a nyereség jelentősen csökken, vagy akár el is tűnhet.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×