eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook/Borsos Mátyás

Mangalica- és galambhússal vesszük le a lábáról Szingapúrt

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban számolt be délkelet-ázsiai látogatásának eredményeiről.

Szingapúr Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere Délkelet-Ázsiában – fogalmazott Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videóban. A külgazdasági és külügyminiszter megfogalmazása szerint a két ország között kifejezetten baráti, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés van, amihez nagymértékben hozzájárul az a tényén, hogy mindkét ország kormánya rendkívül fontosnak tartja a saját országa, nemzete szuverenitását.

„Két olyan ország, ami nem kér a külső beavatkozásokból, illetve a kioktatásból. Két olyan ország, aminek polgárai bölcsen el tudják dönteni, milyen jövőt szánnak az országuknak, ami ebből a szempontból nem szorul külföldi iránymutatásra” – fogalmazott a tárcavezető.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Szingapúrban – a magyarországihoz hasonlóan – kivételes politikai stabilitás van, amit a gazdaság szereplői is értékelnek. Jelezte továbbá, hogy a magyar vállalatok eddig 350 milliárd dollárnyi beruházást hajtottak végre Szingapúrban, alapvetően az informatikai-, digitális szektorban és a szoftverfejlesztésben.

„Ma is mintegy tizenkét magyar fintech vállalat találkozik szingapúri partnereikkel, hogy további Magyarországról származó beruházásokról tárgyaljanak” – jegyezte meg. Mindeközben a szingapúri vállalatok is egyre nagyobb számban jelennek meg Magyarországon, és immáron több mint 7 ezer magyar embernek adnak munkát – tette hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte az 1 milliárd dollárt, az idei évben pedig már egy újabb 46 százalékos növekedést tudtak feljegyezni, tehát majdnem másfélszeresére nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között.

Szingapúr hatalmas lehetőség a magyar élelmiszeripar számára, hiszen ez az 5 milliós városállam szinte minden élelmiszert importból szerez be – emelte ki a tárcavezető. Így aztán a magyar élelmiszeripari export a tavalyi esztendőben meghaladta a 6 millió dollárt Szingapúr irányába; ezen belül a húsipari termékek exportja több mint 1 millió dollárt tett ki.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a mangalicahús és „unikumként” a magyar galambhús iránti nagy kereslet miatt ezek exportja is komoly mértékben fellendülhet Szingapúrba. „Erről szintén aláírták ma a vonatkozó vállalatközi megállapodást Délkelet-Ázsia legnagyobb élelmiszeripari vásárán” – mondta.

A Magyarországra érkező szingapúri turisták száma egy év alatt megnégyszereződött és a két ország a műholdak gyártásában is együttműködik – tette hozzá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×