eur:
389.52
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A 4iG megszerezte a Spacecom 20 százalékát

Jelentős tulajdonrészt szerzett a magyar társaság az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő izraeli cégben.

A 4iG Nyrt. még szeptemberben jelentette be, hogy az izraeli kommunikációs minisztérium előzetes jóváhagyásának megfelelően új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről. A Spacecom nyilvános, valamint zárt körű részvénykibocsátása során a magyar infokommunikációs vállalatcsoport 20 százalékos részesedést szerezhetett a társaságban. Az elkövetkező három évben pedig további 31 százalékkal növelheti tulajdonát az izraeli kormány és a részvényesek jóváhagyásától függően.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján most arról tájékoztatott, hogy az izraeli kommunikációs minisztérium szerdai hozzájárulása, illetve a felek között korábban létrejött megállapodás alapján, a 4iG-nek lehetősége nyílik az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Commmunications Ltd-ben fennálló részesedését tőkeemeléssel 9,538 százalékról 20 százalékra növelni.

A globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést jelent a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×