eur:
394.55
usd:
370.74
bux:
66469.84
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Facebook/4iG

SpaceCom-akvizíció: a 4iG az űrtávközlés területére lép

A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről.

A 4iG megállapodott a Spacecom első lépésben kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről. Ennek értelmében az infokommunikációs cégcsoport az izraeli kommunikációs minisztérium jóváhagyásának megfelelően nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátás keretében a Spacecom részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg – közölte a társaság.

A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, ha az izraeli kommunikációs minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy 18 hónap előkészítő munkája után az izraeli kormány hozzájárult a kritikus infrastruktúrát tulajdonló és üzemeltető Spacecom kisebbségi tulajdonszerzéséhez. A megállapodással a 4iG lehet az első magyar vállalat, amely a földi adatátviteltől a műholdas kommunikációig teljes körű, egymásra épülő szolgáltatásokkal rendelkezik a távközlés, illetve a digitális kommunikáció területén” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.

„A Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője, amelynek köszönhetően a megállapodás új lehetőségeket nyithat mindkét vállalat számára az űriparban. A Spacecom jelentős szaktudása és technológiai tapasztalatai nagymértékben támogatják majd az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását, amelyre az együttműködés kapcsán létrejövő technológiai és tudástranszfereknek köszönhetően 4-5 éven belül sor kerülhet” – tette hozzá Jászai Gellért.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×