eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Váratlan fordulat az európai gáztárolókban

Három ok miatt is emelkedett a tárolt gáz mennyisége, de itthon más a trend.

Az európai gáztartalékok november közepe óta folyamatosan csökkentek, de hétfőig sorozatban ötödik napja megint nőttek a tartalékok, mivel folyamatosan több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük. Az európai gáztárolók töltöttsége ezzel 83,5 százalékra nőtt – írja a g7.hu.

A gázfelhasználás szempontjából az évet két részre szokták bontani. A betárolási időszakban több kitermelt és importált gáz kerül a tárolókba, mint amennyit fogyasztunk, az év hidegebb időszakában viszont nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, és a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki. Most a háború miatt a szokottnál sokkal korábban, már március közepén megindult a tárolók feltöltése, amelyek akkor nagyjából negyedig voltak. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt.

Tavaly november közepétől a hidegebb időjárás miatt már csökkenni kezdett a tartalék, és mindez kitartott egészen karácsonyig, amikortól trendszerűen viszont lassú növekedés kezdődött meg, ami rendkívül szokatlan ilyenkor. Miközben az összeurópai adat növekedést mutat, a magyar gáztárolók töltöttsége ebben az év végi időszakban is csökkent, és a magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban.

A kiemelkedően magas töltöttség mögött alapvetően három fontosabb tényező áll:

  • az enyhébb tél és a hónapokkal ezelőtt elfogadott takarékossági intézkedések miatt kisebb a lakossági kereslet a földgázra, és az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak.
  • számos európai országban csúszik recesszióba a gazdaság, és ez a lassulás – főleg az ipari kereslet csökkenésén keresztül – hozzájárul a kisebb összfogyasztáshoz
  • az orosz import alternatíváinak sikeres felpörgetése

Az európai földgázárak is nagyot estek: kedden a holland tőzsdei ár megawattóránként 64 euró körüli szinten alakult, ez jóval alacsonyabb, mint a háború kitörését közvetlenül megelőző 88 eurós árfolyam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×