INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

lng

gáz

cseppfolyós földgáz

scherer zsolt

Az LNG Rivers nevű tartályhajó, amely 135.000 köbméter gázt képes szállítani.

Dől a távoli LNG Európába

Tavalyhoz képest megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége - számolt be az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője, Scherer Zsolt.

Azok az LNG-terminálok, amelyeket Európában építettek, sokáig csak 30 százalékos kihasználtsággal dolgoztak, miközben az ázsiai kereslet 10 év alatt 200 milliárd köbméterrel emelkedett. Csak viszonyításképp, Magyarország éves gázfelhasználása 10 milliárd köbméter körüli.

Ami a részleteket illeti, Kína 2022 első 8 hónapjában 16 milliárd köbméterrel kevesebb LNG-t használ fel, Európában pedig 37 milliárd köbméterrel több az LNG-import ugyanebben az időszakban.

"Ha megnézzük, hogy mely országokból származik ez a többlet, akkor azt látjuk, hogy

a legjelentősebb import az Egyesült Államokból származik.

Onnan 15,2 milliárd köbméterrel több cseppfolyós gáz érkezett 2022 első 7 hónapjában. Természetesen máshonnan is jelentősen több érkezik, például Algériából, Katarból" - tette világossá az InfoRádióban Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Forrás: Eurostat/MEKH
Forrás: Eurostat/MEKH

Az európai igényeket - mint folytatta - úgy tudták kielégíteni, hogy egyrészt kisebb volt a távol-keleti igény, másrészt az Egyesült Államok is sokkal több LNG-t juttatott az öreg kontinensre.

A légneműsítő európai terminálok, illetve a csatlakoztató kikötők viszont - mint rámutatott - vegyes képet mutatnak:

  • Spanyolországban októberben már 80 százalékos volt az LNG-kikötők kihasználtsága
  • Lengyelország, Litvánia és a Balti-tenger 50 százalékos adatot tud felmutatni.

Ismert, a szállításhoz cseppfolyósítják a földgázt, így kerül a tartályhajókba, így juttatják el a terminálokhoz, ahol újra gázzá alakítják.

Időközben a vg.hu arról írt, hogy nagyot szakíthat Amerika legnagyobb földgáztermelője. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után jócskán megugrott ugyanis az EQT Corporation bevétele a földgáz drágulása miatt. (A cég a honlapján azzal is hirdeti magát, hogy az Egyesült Államok LNG-készleteinek külföldre vitele, a nemzetközi forrású kőszén amerikai földgázzal való helyettesítése "a bolygó legnagyobb zöld kezdeményezése és a világ legjobb fegyvere az éghajlatváltozás kezelésére".)

A háború előtti brit hőegységenkénti (mmBtu) 4 dolláros ár több mint kétszeresére emelkedett. Az enyhe őszi hónapok és az európai tárolók feltöltése után újra 5 dollár alá esett a jegyzés, de közeleg a tél, és a hidegebb időjárás miatt ismét emelkedő trendben mozog a gázár. Jelenleg 7 dollár/mmBtu környékén jár az árfolyam, és könnyen elérheti az előző hónapokban látott csúcsokat is.

Érdekes azonban, hogy ez még így is töredéke az európai árnak. A 7 dollár/mmBtu átszámítva csak 23 euró/MWh, ami nagyjából az egyötöde az európai 125 eurós árnak. Ráadásul ez ismét emelkedik, ami az amerikai árakat is még feljebb húzhatja.

Jövőre az EQT bevétele 10,3 milliárd dollárra emelkedhet a várakozások szerint, ami közel

70 százalékos növekedést jelent

az idei évhez képest.

Nyitókép: Wikipédia

Kapcsolódó hang

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG - Scherer Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018