INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

energiaválság

lng

németország

The liquefied natural gas (LNG) tanker Sohshu Maru approaches Jera Co.s Futtsu Thermal Power Station, unseen, in Futtsu, Chiba Prefecture, Japan, on Friday, Dec. 17, 2021. North Asia spot LNG prices hovered near $40/mmbtu, with buyers in the region satisfied by inventory levels heading into winter, while European prices traded at a premium to Asian values for a third day. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Új fejezet kezdődött a német LNG-korszakban

Infostart

Alig néhány nappal azután, hogy az alsó-szászországi Wilhelmshafenben átadták az első terminálkikötőt, egy másik tartományba, Meckelburg-Elő-Pomerániába megérkezett az első, a cseppfolyósított földgáz feldolgozására alkalmas terminálhajó. Ha a dolgok szerencsésen alakulnak, üzembe helyezése már decemberben megtörténhet.

A Neptune fedélzetén zajlik majd a cseppfolyósított földgáz feldolgozása. A hajó a Rügen szigeti Mukran kikötőjében horgonyoz, majd onnan a szükséges előkészületek után Lubmin kikötőjébe folytatja útját, ahol úszó terminálhajóként végső állomáshelye lesz.

Valójában egy olyan egy speciális hajóról - hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvényről (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) - van szó, amelynek közreműködésével gáz halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják a tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

Az energiaválság elleni harcban és az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetése érdekében

a német kormány a jövőben egyre erőteljesebb mértékben kíván támaszkodni a cseppfolyósított földgázra.

A Neptune anyaországa Wales, ahonnan másfél hét alatt érkezett Mukran kikötőjébe.

Az ARD beszámolja szerint a 280 méteres hajó fedélzetén történik majd az LNG felvétele, felmelegítése, majd gáz halmazállapotúvá történő átalakítása.

A hajó működtetéséért felelős Deutsche Regas vállalat közlése szerint a Neptune december 1-től "bevetésre kész". Ehhez azonban még szükség van a tartományi hatóságok szükséges engedélyeire.

A Neptune fedélzetére kisebb "komphajók" szállítják majd a cseppfolyósított gázt egy a Balti-tengeren állomásozó tárolóhajóról, amelyet ismét tankerek töltenek fel.

A német kormánykoalíció ígérete szerint az LNG használata jövő télen az energiaellátás biztosításának sarokkövét jelenti majd.

A tervek szerint az alsó-szászországi Wilhelmshavenben és a Schleswig-Holsteinben lévő Brunsbüttelben még ebben az évben hasonló úszó LNG-terminálok kezdhetik meg működésüket.

Az európai országok - köztük Németország - mostanáig mindenekelőtt az Egyesült Államokból jutnak cseppfolyósított földgázhoz Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül.

A legnagyobb exportőrök közé tartozik Katar is, az öböl-menti országgal a német kormány a beszerzés érdekében intenzív együttműködést folytat.

További fontos LNG-exportáló Ausztrália, Malajzia és Nigéria is.

Nyitókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018