eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Hirtelen nagyobbra nyílt az orosz LNG-csap Európa számára

Ez azonban nem oldja meg az unió gázpiaci kihívásait, amelyek főleg a gáztárolók jövő évi újratöltésekor jelentkeznek majd.

Csaknem 50 százalékkal nőtt a cseppfolyósított orosz gáz importja Európában – írja a Portfolio.hu az Európai Bizottság által a Politiconak kiadott adatok alapján.

Idén az első kilenc hónapban 16,5 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgázt (LNG) importált az Európai Unió Oroszországból, ami 46 százalékos emelkedés a tavalyi hasonló időszaki 11,3 milliárd köbméterhez képest. Ez szembemegy azzal az uniós narratívával, hogy minél előbb és minél nagyobb mértékben ki kell váltani az orosz gázt.

Az orosz LNG-exportban a legnagyobb szereplő a magánkézben lévő Novatek, és kisebbségi tulajdonos benne a francia TotalEnergies cég. A meglévő hosszú távú szerződések teljesítési kényszerével is összefügghet az, hogy az orosz LNG-szállítmányok mintegy harmada Franciaországba, negyede Spanyolországba érkezett, de lényeges orosz LNG-importőr Belgium is.

Bár komolynak tűnik az európai orosz LNG-import megugrása, ez még mindig kis mennyiség úgy, hogy az EU éves gázfelhasználása mintegy 400 milliárd köbméter,

amelyből tavaly az orosz vezetékes és LNG importsúly együtt mintegy 155 milliárd köbmétert tett ki.

Idén a vezetékes orosz gázimport az EU-ba drasztikusan visszaesett: ötöde érkezik az orosz vezetékes szállításban az egy évvel ezelőttinek, hiszen a főbb vezetékek közül csak az Ukrajnán és Szlovákián át futó Testvériség, illetve a Török Áramlat szállít orosz gázt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség a friss elemzésében figyelmeztet: ha jövőre teljesen leállnának az orosz gázszállítások és a kínai LNG-import is visszaemelkedne a 2021-es volumenre, akkor ez a globális LNG-kínálatból kiindulva mintegy 30 milliárd köbméternyi gázhiányt vetít előre az EU-ban. Ezt további keresletmérséklő lépésekkel lehetne/kellene kezelni.

Az ügynökség arra számít, hogy az EU idei teljes évi orosz vezetékes gázimportja 60 milliárd köbméter lesz, de valószínűtlen, hogy ennyi vezetékes gázt szállít 2023-ban, és

az orosz szállítások Európába teljesen leállhatnak.

A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője szerint a jövő évi tél nagyobb kihívás lesz, mert a most 95 százalékos töltöttségű tárolókat a tavasz végétől 15-20 százalékos töltöttségről kellene majd újratölteni. Ezt a nagy képet viszont csak minimálisan tudja javítani a Novatek, illetve egyéb orosz cégek felől eseteg fennmaradó, vagy tovább gyorsuló LNG-szállítás Európa felé.

Kinek nem jut elég dízel és gáz Európában egy hideg tél esetén? Erről is beszélt nemrégiben Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×