eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
CashCube pénztárgépek az újonnan felavatott budaörsi összeszerelő üzemben 2014. április 29-én. Megkezdődött a magyar fejlesztésű on-line pénztárgép-család három típusának összeszerelése a Tekinvest Holding Kft. és az LA Pénztárgép Kft. közös, ezer négyzetméteres új budaörsi gyártócsarnokában.
Nyitókép: Marjai János

Öt ábrán mutatjuk, miért közeledik az inflációs fordulat

Jó néhány uniós országban már csökkenő vagy stagnáló árdinamika látszik, és rendeződés látszik több globális folyamat is. Térképeken, grafikonokon a változások.

Globálisan az inflációs ráták évtizedek óta nem látott magasságokban alakulnak. A koronavírus-járvány, az ellátási láncok szakadozása, az energia- és nyersanyagár-robbanás, valamint az orosz-ukrán háború kitörése világszerte a fogyasztói árak jelentős, sokszor kétszámjegyű növekedését okozta. A sokkoló tényadatok mellett azonban megjelentek a közelgő fordulatra utaló első jelek is - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent elemzésből.

Az öt folyamatról már Virág Barnabás jegybankelnök is beszélt a napokban. Alább álljon néhány további információ és ábra ezekről.

Infláció - 50 éve nem volt ilyen a világban

A fogyasztói árak számos országban jelentősen, nem ritkán kétszámjegyű mértékben emelkedtek.
2022 augusztusában átlagosan 17,3 százalék volt a globális infláció,

a világ 127 országa közül 58 országban kétszámjegyű inflációt regisztráltak.

Az Európai Unió 27 tagállamának inflációja 10,1 százalék volt augusztusban, míg az eurózónában az árak 9,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, amire az EU történetében még sosem volt példa.

Az MNB úgy fogalmaz, hogy a recesszió szelével az inflációs fordulat előjele is feldereng. Mostanra 60 országban már lassult, vagy stagnált az áremelkedés üteme júliushoz képest. Augusztusban elsősorban az ázsiai országokban, illetve Európában csökkentek az inflációs ráták júliushoz képest. Európában az országok közel felében (18 országban a 39 országból) az éves árdinamika csökkenése vagy stagnálása volt megfigyelhető augusztusban az előző hónaphoz képest.

Az energia- és nyersanyagárak csökkenése

Az ipari fémek, az alumínium és a réz ára például már 20-30 százalékkal van már a csúcsértéke alatt, de a búza és a kukorica árai is 10 százalékot meghaladó mértékben csökkentek. A mérséklődő nyersanyagárak gyorsíthatják az inflációs fordulat eljövetelét. Mindezt az is segíti, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb adatközlése szerint a globális élelmiszerárak szeptemberben már hatodik egymást követő hónapja csökkentek.

Helyreállás a globális ellátási láncokban

A globális értékláncokban lévő súrlódások mértéke a 2021 végén látott historikus csúcsáról mérséklődött az elmúlt hónapokban. A koronavírus megjelenését követően a globális értékláncok töredezetté váltak, fennakadások jelentkeztek a nemzetközi szállítmányozásban, amely az orosz-ukrán háború kitörését követően átmenetileg ismét megugrott. Az elmúlt hónapokban azonban az ellátási láncok problémái fokozatosan rendeződtek, ami a termelési és árazási folyamatokat is pozitívan befolyásolhatja.

Mindemellett a félvezetők (chipek) árai is alacsonyabbak már: a 2021 közepén megfigyelt 20 USD/4GB közeli szintről a legfrissebb, szeptemberi adatok alapján 14 dollár alá mérséklődtek.

Kevésbé drága nemzetközi szállítmányozás

Ezen a téren az idei év elején történt fordulat, azóta mérséklődnek az árak. A Kínából Észak-
Amerikába érkező szállítmányok esetében a díjak alakulása már a Covid előtti szinteket közelíti, míg az európai útvonalakon több, mint 60 százalékkal csökkentek a szállítási költségek, ami a költségoldali inflációs hatások enyhülését vonhatja maga után.

Javuló várakozások a kiskereskedelmi árazásoknál

A fenti globális folyamatok hatásai a magyar fogyasztóiár-indexet is befolyásolják. A következő 3 hónap árvárakozásaira kapott válaszok (növekedés, stagnálás, csökkenés) alapján a kiskereskedelemben szeptemberben az augusztusi értékhez képest jelentősen csökkent a várt áremelkedés mértéke – írta az MNB.

A szolgáltatások esetében a vállalati árvárakozások már nem emelkedtek tovább az elmúlt hónapokban, ami kedvező hír, de fontos, hogy a trendforduló mindkét mutató esetében tartóssá váljon – jegyezték meg.

Az MNB várakozásai szerint az infláció lassabb mértékben emelkedhet az év hátralévő részében, amit igazol az is, hogy a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció havi árváltozása jelentősen lassult szeptemberben a nyári hónapokhoz képest. Ebben döntő szerepe volt az ipari termékek lassuló áremelkedésének. A jövő év elején felerősödnek az inflációt csökkentő hazai és globális hatások, majd az előrejelzés szerint a jövő év közepétől felgyorsul a dezinflációs folyamat.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×