eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Elárulta Virág Barnabás, meddig tartja magasan a kamatot az MNB

Az MNB kész addig fenntartani a múlt héten bejelentett új eszközeit, amíg nem javul számottevően a kockázati megítélésünk – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján az MNB alelnöke.

Már korábban azt mondtuk, hogy a jelenlegi kamatemelési ciklus egy maratoni futás lesz, ahol 25-30 kilométerig mindenki el tud jutni viszonylag erős állóképességgel, az utolsó harmada a legnehezebb, ahol a mentális állapot is számít. A világ most lép ebbe a szakaszba, ahol a fájdalmakkal kell szembesülni, de ezt vállalnunk kell a növekedés fenntartásához – mondta előadásában Virág Barnabás.

A jegybankalelnök szerint helytelen arról beszélni, hogy az infláció és a gazdasági növekedés között kell választani. A magas infláció önmagában sérti a növekedés alapjait, ha ez tartósan fennmarad, akkor tartósan sérülhetnek a növekedés alapjai. Most egy olyan állapotban vagyunk, amikor magas az infláció és a folyó fizetési mérleg jelentős hiányt mutat az energiaár-sokk miatt. Erre reagálnia kell a gazdaságpolitikának – idézi a Portfolio az elhangzottakat.

A szakember szerint öt tényező is arra utal, hogy közel az inflációs fordulat:

  1. Jelentősen csökkentek az európai energiaárak.
  2. Süllyednek a nemzetközi szállítmányozási költségek.
  3. Csökkentek a súrlódások a globális értékláncokban.
  4. A kiskereskedelmi forgalom itthon március óta csökken, ami a kereslet alkalmazkodását jelzi.
  5. A kiskereskedelmi értékesítési árakra vonatkozó várakozások is mérséklődtek.

Virág Barnabás szerint ezek a hatások a következő év első felében már a fogyasztói árindexben is megjelennek, de a következő hónapokban csökkenő mértékben ugyan, de még folytatódhat az infláció emelkedése, amiért elsősorban az energiaárak lehetnek felelősek.

Az alelnök úgy látja, a folyó fizetési mérlegünk hiánya akár a piac által vártnál gyorsabb ütemben is nőhet. Az MNB az utóbbi időben jelentősen emelte a kamatot, ezt követően második lépcsőben a likviditás szűkítését kezdte el a jegybank, Virág Barnabás szerint ez jól halad.

A múlt héten olyan környezet alakult ki, ami már a pénzügyi stabilitást és az árstabilitást veszélyeztette, ezért volt szükség a pénteken bejelentett erőteljes lépésekre. Az egyik ilyen lépés, hogy az energiaszámla kifizetéséhez kapcsolódó devizaváltást az MNB kiveszi a piacról, emellett a forint elleni pozíciókat zárásra kényszerítené.

"Az új eszközöket az MNB a kockázati megítélés számottevő javulásáig folyamatosan használja" –szögezte le Virág Barnabás.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×