eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Elemző: A mélypontok ellenére most egész kedvező helyzetben van a forint

Történelmi mélypontra gyengült a magyar fizetőeszköz: 428 forint fölé is benézett az euró jegyzése délután, a dollár pedig 440 forint közelében mozgott.

A piac továbbra is arra vár, hogy Magyarország megállapodjon az Európai Unióval - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

"Most már szinte megszokhattuk azt, hogy napról napra szinte új történelmi mélypontra gyengül a forint az euróval szemben. Hétfő reggel megjelent egy kifejezetten gyenge külkereskedelmi adat, elképzelhető, hogy ez volt a közvetlen kiváltó oka a reggeli forintgyengülésnek és annak, hogy a múlt hét hétfőn látott szint fölé gyengült az euróval szemben a magyar deviza" – mondta az InfoRádióban Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Ugyanakkor, tette hozzá, most már két hete folyamatosan nyomás alatt van a forint, amióta a jegybank bejelentette, hogy lezárja a kamatemelési ciklusát. A forintnak enyhülést, átmeneti megnyugvást Beke Károly szerint az hozhatna, ha a magyar fél meg tudna állapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról.

"Ezzel kapcsolatban a kormány igyekszik optimistán nyilatkozni, de azért viszonylag kevés a megbízható információ, és Brüsszelből nem nagyon érkeztek egyelőre hivatalos válaszok a kormány felvetéseire és törvénymódosításaira. Nem tudjuk tehát, hogy mikor kerülhet sor egy ilyen megállapodásra. Egyébként

most, bármennyire is nem úgy tűnik, viszonylag kedvező helyzetben van a forint,

hiszen a földgázárak több hónapos mélypontra estek, most már 150 euró alatt vannak. Igaz, a dollár továbbra is erős, de azért a korábbi tapasztalatok alapján nem kellene, hogy ennyire gyenge legyen a forint. Itt egyértelműen a jegybank lépése az, amit a befektetők kedvezőtlenül fogadtak."

Beke Károly szerint eléggé limitáltak az eszközök a jegybank kezében azok után, hogy az MNB kategorikusan (tehát még csak nem is feltételesen) kijelentette, hogy nem szándékozik tovább kamatot emelni. Ha most mégis megtenné, annak biztos nem lenne jó kicsengése a piacon, hiszen azzal a jegybank hitelessége jelentősen romlana.

A további jegybanki eszközökre kitérve az elemzó elmondta: az alapkamaton kívül létezik az úgynevezett verbális intervenció eszköze, ami azt jelenti, hogy jegybanki nyilatkozatokkal próbálnak hatást gyakorolni a piacra, és egy erős üzenetet megfogalmazni. Létezik továbbá az úgynevezett direkt piaci intervenció, amikor a devizatartalék eladásából forintot vásárol a jegybank, és ezzel próbálja erősíteni a devizát.

"Ugyanakkor egyrészt a magyar jegybanki devizatartalék nem mondható igazán bőségesnek – vagyis elegendő, de azért ahhoz kevés, hogy jelentős intervenciót hajtson végre a jegybank –, másrészt elképzelhető, hogy ezzel csak nagyon rövid, átmeneti hatást lehetne elérni a forint piacán. Emiatt azt gondolom, hogy hosszú távon és strukturálisan csak az uniós megállapodás tudna fordítani a forint árfolyamán. Ezen kívül olyan nagyon komoly eszköze nincs most sem a jegybanknak, sem a kormánynak" – mondta Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×