INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

áramfogyasztás

áramár

rezsicsökkentés

Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device

Fűtés éjszakai árammal: van egy kis bökkenő…

Infostart

Jócskán megváltozott az éjszakai és a nappali áram piaci ára közötti különbség. Az átlagnál többet fogyasztók nagyot fognak nézni.

Egy 40 négyzetméteres lakás fűtése tisztán éjszakai árammal nem fér bele az átlagfogyasztásba – írja a 24.hu. A portál egy nyugdíjas házaspár levele alapján járt utána a megváltozott áramdíjak közti különbségeknek.

Eszerint eddig, a rezsicsökkentett ára a nappali áramnak 36,386 forint/kWh volt, míg az éjszakaié 22,962 forint/kWh. Vagyis a különbség majdnem 60 százalék. Ám a piaci ár a nappali áram esetében már 70,104 forint/kWh, az éjszakainál pedig 60,935 forint/kWh. Így a két fajta áram ár között a különbség csupán 15 százalék. Így akik éjszakai áramból többet fogyasztanak, mint a kormány által meghatározott átlag, azoknak majdnem annyit kell fizetniük a többlet után, mintha nappali, piaci árú árammal fűtenének.

A kétféle áram fogyasztását külön-külön mérők regisztrálják és külön kvóta is vonatkozik a kettőre. Ezért a villanyfűtést használó háztartás számára az lehet a megoldás, ha a tisztán éjszakai áram felhasználásáról áttérnek a részben nappali, részben éjjeli energia fogyasztására. Ezzel a megoldással mindkét áramfajta esetében az átlagfogyasztáson belül tudnak maradni.

Erre alkalmas lehet egy olyan klímaberendezés felszerelése, amely fűteni is képes a hűvös, nappali időszakban.

Nyitókép: SPmemory/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018