eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Fűtés éjszakai árammal: van egy kis bökkenő…

Jócskán megváltozott az éjszakai és a nappali áram piaci ára közötti különbség. Az átlagnál többet fogyasztók nagyot fognak nézni.

Egy 40 négyzetméteres lakás fűtése tisztán éjszakai árammal nem fér bele az átlagfogyasztásba – írja a 24.hu. A portál egy nyugdíjas házaspár levele alapján járt utána a megváltozott áramdíjak közti különbségeknek.

Eszerint eddig, a rezsicsökkentett ára a nappali áramnak 36,386 forint/kWh volt, míg az éjszakaié 22,962 forint/kWh. Vagyis a különbség majdnem 60 százalék. Ám a piaci ár a nappali áram esetében már 70,104 forint/kWh, az éjszakainál pedig 60,935 forint/kWh. Így a két fajta áram ár között a különbség csupán 15 százalék. Így akik éjszakai áramból többet fogyasztanak, mint a kormány által meghatározott átlag, azoknak majdnem annyit kell fizetniük a többlet után, mintha nappali, piaci árú árammal fűtenének.

A kétféle áram fogyasztását külön-külön mérők regisztrálják és külön kvóta is vonatkozik a kettőre. Ezért a villanyfűtést használó háztartás számára az lehet a megoldás, ha a tisztán éjszakai áram felhasználásáról áttérnek a részben nappali, részben éjjeli energia fogyasztására. Ezzel a megoldással mindkét áramfajta esetében az átlagfogyasztáson belül tudnak maradni.

Erre alkalmas lehet egy olyan klímaberendezés felszerelése, amely fűteni is képes a hűvös, nappali időszakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×