INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

felmérés

kata

számla

vállalkozás

Karácsonyi ajándék visszavásárlása a budapesti Árkád bevásárlóközpontban található Media Marktban, az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházban 2018. december 27-én.

Kiderült, mennyit számláztak a katások – itt vannak az adatok

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Billingo online számlázó felmérést végzett a vállalkozók körében. A felmérésből többek között kiderül: minden tizedik katás felhagyott a vállalkozással.

Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: az új katába nagyságrendileg a vállalkozók 20 százaléka regisztrált át, viszont 63 százalék átalányadózó lett. A felmérésben résztvevők 10 százaléka vagy bejelentett teljes állású pozíciót választott, vagy céget alapított, vagy pedig teljesen elhagyta a vállalkozói létet.

A katás vállalkozások januártól júliusig havonta átlagosan 14,6 milliárd forintot számláztak. Ez augusztusban jelentősen emelkedett: plusz 21,9 milliárd forinttal egészen 36,5 milliárd forint értékre. Ez egy az átlagos hónaphoz képest 2,5-szeres növekedésnek felel meg.

A szakértő szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy a vállalkozók "kikatázhatták" magukat, tehát nem év végéig, hanem augusztus 31-ig élt a 12 millió forintos lehetőség. "Nagyon sokan éltek ezzel, és úgy állapodtak meg a partnereikkel, hogy ezeket a munkákat kiszámlázzák" – mondta Sárospataki Albert.

Mint mondta: a vállalkozások közül kevesen érték el a 12 millió forintos határösszeget. Nyolc és 12 millió forintig nem egészen húsz százalékuk ért, legtöbben 2 és 5 millió forint között számláztak ki január 1. és augusztus 31. között. A 12 millió forintos keretet mindössze 3,3 százalék lépte túl. Megjegyezte: nem mindenki volt alanyi adómentes, tehát lehet, hogy valaki eleve áfásan számlázott.

Az eddigi méréseik szerint, a 2021-es adatok alapján nem érték el átlagban még az ötmillió forintos kiszámlázott összeget sem. "Tehát ha az összes katás ügyfelünket nézzük, és vonunk egy teljes átlagot 2021-re, akkor nem egész ötmillió forint volt az átlag, amit egyébként kiszámláztak. Úgyhogy elmondható, hogy ezek valóban kisvállalkozók voltak" – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Kiderült, mennyit számláztak a katások átlagosan
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018