eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Karácsonyi ajándék visszavásárlása a budapesti Árkád bevásárlóközpontban található Media Marktban, az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházban 2018. december 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiderült, mennyit számláztak a katások – itt vannak az adatok

A Billingo online számlázó felmérést végzett a vállalkozók körében. A felmérésből többek között kiderül: minden tizedik katás felhagyott a vállalkozással.

Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: az új katába nagyságrendileg a vállalkozók 20 százaléka regisztrált át, viszont 63 százalék átalányadózó lett. A felmérésben résztvevők 10 százaléka vagy bejelentett teljes állású pozíciót választott, vagy céget alapított, vagy pedig teljesen elhagyta a vállalkozói létet.

A katás vállalkozások januártól júliusig havonta átlagosan 14,6 milliárd forintot számláztak. Ez augusztusban jelentősen emelkedett: plusz 21,9 milliárd forinttal egészen 36,5 milliárd forint értékre. Ez egy az átlagos hónaphoz képest 2,5-szeres növekedésnek felel meg.

A szakértő szerint ez egyértelműen annak köszönhető, hogy a vállalkozók "kikatázhatták" magukat, tehát nem év végéig, hanem augusztus 31-ig élt a 12 millió forintos lehetőség. "Nagyon sokan éltek ezzel, és úgy állapodtak meg a partnereikkel, hogy ezeket a munkákat kiszámlázzák" – mondta Sárospataki Albert.

Mint mondta: a vállalkozások közül kevesen érték el a 12 millió forintos határösszeget. Nyolc és 12 millió forintig nem egészen húsz százalékuk ért, legtöbben 2 és 5 millió forint között számláztak ki január 1. és augusztus 31. között. A 12 millió forintos keretet mindössze 3,3 százalék lépte túl. Megjegyezte: nem mindenki volt alanyi adómentes, tehát lehet, hogy valaki eleve áfásan számlázott.

Az eddigi méréseik szerint, a 2021-es adatok alapján nem érték el átlagban még az ötmillió forintos kiszámlázott összeget sem. "Tehát ha az összes katás ügyfelünket nézzük, és vonunk egy teljes átlagot 2021-re, akkor nem egész ötmillió forint volt az átlag, amit egyébként kiszámláztak. Úgyhogy elmondható, hogy ezek valóban kisvállalkozók voltak" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×