eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Margit híd pesti hídfőjénél 2022. július 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Katamódosítás: csaknem 50 ezren hagytak fel a vállalkozásukkal

Az OPTEN adatai alapján a most megszűnő cégek többsége még jóval a kata 2012-es bevezetése előtt jött létre, a cégek nagy része 20-30 éve működött a piacon.

Miután augusztus 31-ével megszűnt eddigi formájában a kata, tízezrével fejezik be az egyéni vállalkozók a tevékenységüket, és sok ezer cég indította már el a végelszámolását. Ez első becslésre is milliárdos bevételkiesést jelent az államnak, de továbbra sem biztos, hogy a tevékenységüket folytatóktól több pénzt lehet beszedni, írja az Azenpenzem.hu.

A portál számításai szerint eddig legalább 7-8 ezer cég fejezte be működését a módosítás miatt, az egyéni vállalkozók közül pedig mintegy negyvenezren hagytak fel a tevékenységükkel. Ez azt jelenti, hogy

az eddigi katások 10 százaléka nem működik tovább.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a kis adózó vállalkozások tételes adójáról szóló új törvény. Miután megszűnt az eddigi kata, 460 ezer, döntő többségben egyéni vállalkozó, és mintegy harmincezer betéti társaság esett ki a rendszerből. Az új kata hatálya alá külön be kell jelentkezni, de ez már csak egy szűk körnek lehetséges.

Az új szabály szerint kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet katás, aki csak magánszemélyeknek számláz, így a körből kiesnek a cégek. Ezek a gazdasági társaságok a társasági adót vagy a kisvállalkozói adót választhatják, és visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá. Emellett kettős könyvvitelt kell vezetniük, és a számviteli törvény általános szabályai szerinti beszámoló készítési kötelezettségük lesz. A katás cégek közül azonban sokan inkább a megszűnés mellett döntöttek.

A Nemzeti Cégtár adatai szerint

5153 cég indította el szeptemberben a végelszámolását, ebből 4882 volt betéti társaság.

Ez az adat példa nélküli, ugyanis havonta átlagosan 700-800 végelszámolást indítanak a cégek.

A társas vállalkozások körében a mostani végelszámolási hullámot lényegében csak a betéti társaságok generálják: 104 ezer betéti társaság működik az országban, közülük – a Pénzügyminisztérium szerint – mintegy harmincezer volt katás. A szakértők azt tanácsolták, hogy a katából kieső, és a tevékenységüket befejező cégek lehetőleg szeptember 1-jével indítsák el a végelszámolást, mert így egyszerűbb a folyamat, és nem kell a bevallások számát szaporítani.

Bevételkiesés a végelszámolás miatt

Az OPTEN számításai szerint júliusban 1261 végelszámolást indítottak, ami tavaly júliusi adatok kétszerese. Ez alapján elmondható, hogy az augusztus elejétől eddig indított mintegy 8400 végelszámolás döntő része az új kata szabályok miatt történt, tehát a katás cégek több mint negyede szűnt meg eddig. Az egyéni vállalkozók tevékenységének befejezése sokszorosa a szokásosnak, ezért ennek döntő részét is a régi kata megszüntetésének számlájára írhatjuk.

A most megszűnő vállalkozások jelentős része vélhetően nem főállású katás volt. Az egyéni vállalkozók közül azonban lehetnek olyanok, akik ezt főállásban űzték, és most munkaviszonyba kerülnek, sőt a cégek közül lesznek olyanok, amelyek tulajdonosa, például Bt. beltagja egyéni vállalkozóvá válik.

A megszűnésekből az látszik, hogy ezektől a vállalkozásoktól – ha úgy számolunk, hogy nem főállásban katáztak – idén 4,8 milliárd forint adó nem fog befolyni. (A számítás alapján ez havonta 25 ezer forint, azaz 2022-ben négy hónapra százezer forint fejenként.)

Rezsiköltségekről, a magas energiaárak és az infláció gazdaságra gyakorolt hatásáról is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×