eur:
388.39
usd:
360.74
bux:
68657
2024. május 7. kedd Gizella
Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hetek óta nem termel a Nitrogénművek – Bige László elmagyarázza

És ha még nem lenne elég rossz a helyzet, az Északi Áramlat 1 leállítása és az inflációs hatások még benne sincsenek a helyzetben.

Nem tud megfizethető árú műtrágyát előállítani a Nitrogénművek a magas földgázárak miatt, ennek pedig köze lesz az élelmiszerárak további emelkedéséhez – ez derül ki Bige László műtrágyagyáros Indexnek adott nyilatkozatából.

A hatás pedig továbbgyűrűzik a vegyiparra, így pedig az inflációban is meg fog már jelenni szerinte.

A helyzet csak rosszabb lesz, mivel az olyan óriáscégek, mint a Yara International, a K+S AG, a Borealis AG és a Fertiglobe, további leállásokra figyelmeztettek, ha a földgáz ára tovább emelkedik – olvasható még a cikkben.

Ráadásul mindez még az Északi Áramlat 1-n történt gázszállítási leállást megelőző helyzetben idéződött elő.

A Nitrogénművek egyébként hetek óta nem termel.

Az összes költséget figyelembe véve 526 500–607 500 forintos tonnánkénti ára lenne a termelésnek, de ennyiért nem eladható a termék.

A gazdák Bige László szerint most kezdik igazán belátni, hogy egyáltalán nem lesz olcsóbb a műtrágya, nem érdemes továbbra is kivárni a vásárlásokkal.

Bige László szerint a nagyobb agrárcégek várhatóan drágán is megveszik a komplexebb nitrogénműtrágyákat, mivel a terméshozamok biztosításához szükségesnek látják ezt.

"Legfeljebb kevesebbet juttatnak ki hektáronként a megszokott mennyiségeknél. A nitrogénműtrágyák elhagyásával ugyanis borítékolható a hozam- és bevételcsökkenés is" – tette hozzá.

És a mostani áremelkedésben még az idei inflációs hatások sincsenek benne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×