eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szüretelők a Szende Pince szőlőültetvényén Villány közelében 2017. szeptember 12-én.
Nyitókép: Sóki Tamás

Életveszélyes időszak kezdődik Magyarországon - figyelmeztet a minisztérium

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.

Jelezték, a hét eleje óta szüretelnek a Balaton déli partján, az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is.

A leszedett gyümölcs erjedésénél keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. A TIM a hasonló tragédiák megelőzése érdekében óvintézkedésekre kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket.

Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle; ez utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

Kiemelték, a zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.

"A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtérelemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe!" - figyelmeztet közösségi oldalán a minisztérium.

A biztonságos munkavégzés érdekében a TIM szerint feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodásnál személyi gázkoncentráció-mérő készüléket használni. További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. Ezen készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, arra a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani. A must forrásának idején javasolt "Figyelem, mustgázveszély!" feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

Arra is rámutattak, hogy a korszerű érzékelők nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

Közölték, önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 112-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedett embereket - tették hozzá.

"A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle" - olvasható a TIM közösségi oldalán.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×