eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lentner Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem, Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet megbízott tanszékvezetője, a KINCS Családtudományi Szakmai Kollégiumának tagja beszédet mond a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) valamint a Károli Gáspár Református Egyetem közötti szakmai együttműködési megállapodás aláírásán a Károli Gáspár Református Egyetem Károlyi-Csekonics Palota dísztermében 2021. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Lentner Csabának lenne egy javaslata a döntéshozók felé

A kormánynak jobban figyelembe kellene vennie a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi javaslatait, mert önmagában az alapkamat-emelés még nem elegendő az infláció csökkentésére – mondta az InfoRádiónak Lentner Csaba közgazdász professzor. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint az egy irreális várakozás, hogy a monetáris politika intézkedései azonnal éreztessék hatásukat az árakban. Lentner Csaba szerint erre csak az év végén, vagy 2023 elején lehet számítani.

Lentner Csaba közgazdász szerint ahhoz, hogy az infláció mérséklődjön, és stabilabbak legyenek az állami pénzügyi viszonyok, Magyarországon is szükség lesz arra, hogy a gazdaság struktúrája, energiahatékonysága, korszerűsítése és versenyképessége tovább fokozódjon, aminek konkrét kidolgozása a Magyar Nemzeti Bank 144 pontos Versenyképességi programjában szerepel. Mint fogalmazott, bármennyire is válságot kezelünk,

azt javasolná a döntéshozóknak, térjenek vissza az említett jegybanki programhoz.

Hozzátette: szükséges lenne egy hatékony energiamix kidolgozására, valamint arra, hogy nagyobb figyelmet kapjon a kis- és középvállalkozások termelékenységének a hatékonysága, illetve annak javítása az elkövetkezendő hónapokban, években.

Egy „ütőképes” gazdaság ugyanis jobban állja az inflációt, és biztosabban garantálja a nemzeti valutának a fizetőerejét is

– fogalmazott az egyetemi oktató felhívva a figyelmet a hosszabb távú megoldásokra. Megismételte: a kormányzatnak hatékonyabb lépéseket kellene tennie az MNB Versenyképességi programjának a megvalósítására.

A közgazdász érdeklődésünkre emlékeztetett: a monetáris politikának arra nincs ráhatása, hogy a kormány effektíve mit tesz, hiszen a kormány és a jegybank, mint minden fejlett piacgazdaágban, így Magyarországon is, egymástól független. Tehát a monetáris politika függetlenül működik a fiskális politikától, ami fordítva is igaz, így aztán a Magyar Nemzeti Bank legfeljebb javaslatokat tud megfogalmazni – nyomatékosította. Lentner Csaba bár kiváló helyzetnek tartja azt, hogy a 2013-as jegybanki vezetőváltás óta a monetáris hatóságnak és a fiskális politikának a céljai, az ideológiája, a jövőképe egybevág, ennek ellenére úgy véli, a nemzeti bank versenyképességi javaslatai – az utóbbi években, illetve az előző évtized második felében –

mintha lassan épülnének be kormány konkrét cselekvési terveibe,

amit problémásnak tart.

Az infláció, az áremelkedés nemcsak egy számadat, hanem egy érzett is. Az árakat alakítókban már félelem, pszichózis működik az egyre rosszabb várakozások miatt, hiszen mondjuk egy átlagos 11 százalékos infláció a boltban vásárolva 31 százalékosnak tűnik. A közgazdász ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az MNB a másodlagos inflációs viszonyokra, tehát a lakossági várakozásokra, esetleges pánikra úgy tud reagálni – mérsékelendő ezt az érzetet –, hogy stabil, kiszámítható monetáris politikát folytat, tehát ha „nincs kapkodás és fölösleges intézkedések” a jegybank döntéshozatali mechanizmusában, hanem kinyilvánítja azt, hogy elkötelezett az infláció csökkentése mellet és hiteles politikát folytat.

„Reméljük, hogy ennek hatásai az év második felére, de legkésőbb a 2023-as év elejére bejönnek,

és Magyarország visszatér arra a stabil fejlődési pályára, amin 2010 és 2019 között volt” – fűzte hozzá.

A Lentner Csaba közgazdásszal készült teljes beszélgetés alább hallgatható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×