eur:
385.17
usd:
354.88
bux:
68044.87
2024. május 21. kedd Konstantin
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Magyarországnak is reményt jelentő számok jönnek a német autógyárakból

A Volkswagen csoport is és a Mercedes is a vártnál nyereségesebb első félévet zárt. Ez az eredmény pedig igencsak jó hír hazánknak is.

Bár mindkét autógyártónak csökkentek az eladásai, ám a magasabb árak miatt a bevételük és ezzel a nyereségük is növekedett. Egyebek közt ez derül ki abból a cikkből, amelyben a g7.hu elemzi a német autógyárak első félévi eredményeit.

A portál megírja, hogy a kereslet ugyan valamelyest csökkent az autópiacon, de ez nem igaz a prémium márkákra. Noha a Covid-járvány, illetve a chiphiány miatt mérséklődtek a német autógyárak ázsiai értékesítései,

a megemelkedett árak bőven ellentételezték a forgalom csökkenését.

Így a Volkswagen már felfelé is módosította az idei évre várható bevetéli előrejelzését.

A portál emellett arról is ír, hogy a vállalatcsoport egyik tagja, az Audi 2026-27-től, a két németországi gyárában már csak elektromos autókat fog előállítani. A VW csoport egyébként nemrég vált meg első számú vezetőjétől, mert Herbert Diess nem tudta elég lendületesen átalakítani a vállalatot egy saját szoftverekkel jellemzett, digitális céggé.

A lényeg azonban az, hogy a német autóipar a nehézségek ellenére is egészen jó első félévet zárt.

Ez pedig a magyar gazdaságra is jó hatással lehet.

A portál idézi a Magyar Bankholding gazdasági elemzőjét, Suppan Gergelyt, aki szerint ha nem lettek volna az év eleji gondok, akkor a magyar GDP növekedése akár egy százalékponttal is több lehetne. De még így is nagyon impozáns, hogy 7,1 százalékkal nőtt a GDP, azaz a bruttó hazai termék összege.

De amennyire húzza a német autóipar a magyar gazdaságot, annyira fékezheti is, ha újabb nehézségek jelentkeznének, mint például amilyen most a gázellátásban várható.

A g7.hu ugyanis emlékeztet rá: hiába lesz elegendő gáz idehaza, amennyiben Németországban kénytelenek lesznek gyárakat leállítani, akkor a beszállítói kapcsolatok miatt ez a sors vár majd a hazai üzemekre is.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×