eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Búcsú a gáztól - Korszakváltást jelenthet a debreceni BMW-gyár

A német autógyár szorgalmasan dolgozik azon, hogy ne legyen gond, ha egyszer csak véget ér az orosz gázszállítás.

A debreceni új BMW-gyár lehet a márka első földgázmentes üzeme - olvasható a vg.hu gazdasági portálon.

Mint ismert, a német autógyártó jelentősen függ az orosz energiahordozóktól, a most alakuló embargó pedig erőteljesen hathat a világ autóiparára - konkrétan: leállna az autógyártás.

A gázt az alábbi energiaforrásokkal váltanák ki:

  • nap
  • hidrogén
  • geotermikus energia (időjárásfüggetlenül megbízható)

A BMW 2021-ben energiafogyasztásának 54 százalékát földgázzal fedezte, most pedig azt vizsgálja, hol tudna napelemeket elhelyezni üzemeiben. A német földgázfogyasztásnak pedig mintegy 37 százalékát az autóipar adja.

A magyar energiaellátás mintegy felét (közel 47 százalékát) kitevő, de a Németországban egyre csökkenő jelentőségű atomenergiában rejlő lehetőségekre a BMW úgy tekint, hogy "az atomenergia stabilizáló tényező lehet, különösen ezekben a változékony időkben".

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×