eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Egyes német gyárak után a teljes orosz gyártást is leállítja a Volkswagen

Az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a Volkswagen leállítja a járművek oroszországi gyártását és az Oroszországba irányuló exportot - jelentette be a német vállalatcsoport csütörtökön.

A legnagyobb európai járműgyártó csoport vezetősége német hírportálokon idézett közleményében azt írta, hogy a további intézkedésig szünetel a gyártás a kalugai és a Nyizsnyij Novgorod-i üzemben, és azonnali hatállyal az exportot is leállítják.

A VW a Moszkva melletti Kalugában

  • a Volkswagen Tiguan,
  • a Volkswagen Polo és
  • a Skoda Rapid

modellt gyártotta, tavaly összesen 118 ezer darabot. Az üzem 2009 óta működik, négyezer embernek adott munkát, a társaság 2021-ig mintegy egymilliárd (380 milliárd forint) eurót fordított rá.

A VW a Moszkvától északkeletre mintegy 430 kilométerre fekvő Nyizsnyij Novgorodban a GAZ orosz járműgyártóval működtetett üzemet, amelynek kapacitása évi 132 ezer darab autó. Az együttműködés 2009-ben kezdődött, a négyszázezredik gyártmányt 2021 februárjában ünnepelték. Az üzemben

  • Volkswagen Taos,
  • Skoda Kodiaq,
  • Skoda Karoq és
  • SkodaOctavia

modelleket gyártottak.

A névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche és a Seat autómárkákat összefogó, és motorkerékpárokat és teherautókat is gyártó csoport számára Oroszország fontos piac, 2021-ben csaknem 660 ezer gyártmányt adott el ott.

Szerdán a német autóipar egy másik meghatározó szereplője, a Mercedes-Benz csoport jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt felfüggesztik az orosz exportot és a helyi gyártást. A vállalat 2019-ben avatta fel Moszkva melletti üzemét, Vlagyimir Putyin államfő jelenlétében. A 250 millió eurós beruházás nagyjából ezer munkahelyet teremtett. Az üzemben limuzinokat és városi terepjárókat gyártottak.

Szerdai hír volt, hogy a Volkswagen több németországi gyárában kénytelen felfüggeszteni az autók gyártását, mert az Ukrajna elleni orosz háború miatt leállt az ukrajnai alkatrészek szállítása. A cég azt közölte, hogy még nem lesz fennakadás a héten a legnagyobb Volkswagen-gyárban, Wolfsburgban, azonban a konszern előrejelzései szerint a jövő héten vissza kell fogni az autógyártást, rá egy hétre pedig teljesen leállítják a termelést.

A Volkswagen arról is beszámolt, hogy a héten ideiglenesen felfüggesztette a gyártás a drezdai, valamint a zwickaui gyárában, ahol a cég elektromos autóit készítik.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×