eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Szakértő: nem kizárt, hogy üzemanyaghiányos időszak jön

Nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra az elmúlt fél-egy év során, miután a Covid alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást bezártak. A részleteket Pletser Tamás mondta el az InfoRádióban.

Nem tartja elképzelhetetlennek az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, hogy nyáron üzemanyaghiányos időszakok lehetnek Európában.

"Tekintettel arra, hogy jelenleg a globális dízel- és benzinkészletek jó pár éves mélyponton vannak, és ez igaz az Európai Unióra is, nem zárnám ki ennek a lehetőségét. Nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra az elmúlt fél-egy év során, miután a Covid alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást bezártak. Jelentős kínálatszűkület alakult ki, közben a kereslet erős" - ecsetelte.

Hogy az orosz kereskedelmi tilalom inkább a keleti vagy inkább a nyugati európai vidéket sújtja-e, szerinte még nem lehet látni, mivel a hatások csak 3 hónapos késéssel jelentkeznek.

"Az már látszik, hogy az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen háromszögben olyan alacsony szintre csökkentek a készletek, hogy a készletezési díjak is teljesen bezuhantak. Nincs mit tárolni, nincs mit készletezni. Ez pedig - ha igaz a teljes nyugati régióra - kihat a keleti régióra is" - mondta Pletser Tamás.

Az európai embargóra adott piaci reakcióról is beszélt.

"Olaj- és olajtermékár-emelkedés keletkezett.

A dízel és a nyersolaj közötti árrés soha nem látott magasságba emelkedett, 70-80 dolláros szintekre hordónként."

Hogy lesz-e változás az olajkitermelési adatokban, arról a szakértő azt mondta, a beruházások sokasodnak, viszont azért látható főként a tengerentúlon egyfajta boszorkányüldözés az olaj és a gáz ellen, ami miatt "pozitív" az árvárakozás az olajra és a gázra nézve.

A magyar árbefagyasztás szerinte nem hat erre a szituációra, az viszont biztos, hogy a jelentős hatósági és piaci árkülönbség nehéz helyzetbe hozza a Molt, az árbefagyasztás az ellátásnak tehát nem tesz túl jót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×